Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

In hoe verre is stank van poep gevaarlijk?

De toiletten in sommige treinen, toiletten van enkele indoor speeltuins die we al bezocht hebben, toiletten op sommige scholen en noem maar op, ze zien er soms echt vreselijk vies uit en het stinkt er soms ENORM!

Ik vroeg mij af in hoe verre de stank van poep gevaarlijk is voor een mens?

Want ik heb vaak de neiging om mijn mond toe te houden en neus dicht te knijpen wegens de vreselijke stank, maar kan het kwaad als je gewoon rustig blijft door ademen in zo'n vieze omgeving met vreselijke stank?

En kan je daar ziek van worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je kunt er van over je nek gaan, daar houdt het dan wel mee op. Dus ongevaarlijk.

Alleen als het geconcentreerd in een gierput zit. Dat komt af en toe voor, helaas, dat een boer daardoor bedwelmd raakt en erin valt - wat meestal fataal afloopt. Maar van het even in zo'n stinkruimte verkeren kan je niets krijgen. Wel is aan te bevelen niet te gaan zitten, maar erboven te "hangen" - zodat je niet met akelige bacillen in contact kunt komen.

Ik heb er wel eens een documentaire over gezien (kan hem niet meer als bron geven, want ik weet niet meer hoe deze heet). Voor zover ik weet is het niet schadelijk om enorm stinkende ontlasting te ruiken, behalve voor je eetlust. Er worden door bacteriën bepaalde zwavelzuurverbindingen aangemaakt/vrijgemaakt in de ontlasting, en die zorgt voor de penetrante lucht. Misselijkheid en evt. braken lijken mij het 'hoogst haalbare'. Toegevoegd na 3 minuten: *zorgen

stank en giftig zijn geen synoniemen. zo is bv. aardgas niet echt gezond als je het inademt. Maar het is in feite reukloos. De typische aardgasreuk is toegevoegd (dus een geurstof) om te vermijden dat mensen het gas niet zouden ruiken. Aan de andere kant zijn rotte eieren of rotte vis afgrijselijk om te ruiken, maar bevatten ze geen kwalijke stoffen. Dus het is niet omdat er iets stinkt dat het gevaarlijk zou zijn. En vise versa. Om je vraag te beantwoorden : je mag gerust verder ademen als het ergens naar poep stinkt. Eén van de mogelijk gevaarlijke gassen die aan een darm kunnen ontsnappen is methaan. Niet giftig, maar wel een zuurstofvreter. Maar de kans dat mensen die poepen voldoende methaan zouden produceren om je het "rustig verder ademen" onmogelijk te maken is nihil. Inderdaad ergerlijk die geuren, en zeker ook vermijdbaar als men zorgt voor voldoende verluchting. Maar aan de andere kant : niet giftig.

van de bacterien kan je soms ziek worden maar de stank zelf is helemaal niet gevaarlijk

Als je zelf op de wc zit, adem je ook je eigen poeplucht in. De meesten ruiken dat niet omdat het "eigen"is. Alleen al je iets vreemds hebt gegeten ruik je ook je eigen poeplucht. De poeplucht wordt voornamelijk veroorzaakt door de anaerobe bacteriën (die dus zonder zuurstof kunnen leven) in de darm. 2/3 van de poep is bacteriemassa dus zeer levendig. Echter veel van deze anaerobe bacteriën kunnen niet tegen de zuurstof in de lucht en gaan al snel dood. De gassen die geproduceerd worden zijn op zich ongevaarlijk, er wordt maar weinig methaan gemaakt. De lucht is in feite een waarschuwing, wees voorzichtig er zijn bacteriën in de buurt. Als je dit ruikt, ga dan niet met je hand naar mond of neus. Grote kans dat daar al bacteriën aan zitten en zo IN je mond of neus komen. Gewoon rustig door ademen is dan veiliger. Goed handen wassen na toiletbezoek, kraan sluiten met gebruikte handdoekje en deur openen met gebruikte handdoekje en je bent weer veilig in de frisse buitenlucht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100