Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Welke symptomen/ziektes kan je krijgen door een lage IGF-1 gehalte in lichaam?

Hallo,

ik ben een 23-jarige jongeman, 1m81 en 61kg, relatief mager dus...

Ooit hebben ze een zeer lage groeihormoon (IGF-1) geconstateerd bij mij. Namelijk 100 ng/ml (IGF-I) en het zou tussen de 188 en 400 ng/ml moeten liggen.

Daarom hebben ze een paar dagen later (ik moest nuchter zijn) een provocatietest gedaan waarbij ze mijn insulinegehalte deden dalen (mij tot stress toestand brengen) en daarna om de zoveel X-aantal minuten zien hoe mijn lichaam daarop reageert. Die testen waren wel ok.

Maar als die testen ok zijn, kan ik dan nog steeds geen chronisch lage IGF-1 hormoon hebben?

Indien wel:

1) Hoe kun je je dan voelen? Welke symptomen zijn daar mee betrokken? En op welke ziektes heb je een verhoogde kans dat je ze kunt/zal krijgen?

2) En wat gebeurt er of kan er gebeuren als je een lage IGF-1 hormoon niet behandeld?

3) Wat kan een oorzaak zijn van een lage IGF-1?

Alvast hartelijk dank hoor...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

1) dit stukje is letterlijk vertaald vanaf engelstalige wikipedia, kunnen dus wat foutjes in zitten. IGF-I deficiëntie is geassocieerd met neurodegeneratieve ziektes, hart-en vaatziekten, hartfalen, en een kortere levensduur. Zeldzame ziekten gekenmerkt door het onvermogen om te maken of te reageren op IGF-1 een onderscheidend type van groeistoornissen. Een van deze aandoeningen is genoemd: Laron dwerggroei reageert in het geheel niet op behandeling met groeihormoon, dit is te wijten aan een gebrek aan GH receptoren. De FDA heeft deze ziekten gegroepeerd tot een aandoening genaamd ernstige primaire IGF-deficiëntie. Patiënten met ernstige primaire IGFD typisch aanwezig met een normale tot hoge GH niveaus, van minder dan -3 standaarddeviaties (SD), en IGF-1 niveaus onder-3SD. Ernstige primaire IGFD omvat patiënten met mutaties in het GH receptor, na receptor mutaties of IGF mutaties, zoals eerder beschreven. Hierdoor kan van deze patiënten niet worden verwacht dat zij reageren GH behandeling. De belangrijkste kenmerken van groeihormoondeficiëntie op volwassen leeftijd zijn: Toename van lichaamsvet in de buik, Afname van spiermassa, Afname van de botdichtheid, Verstoorde water- en zoutbalans, Verhoogd vetgehalte in het bloed. Dit vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Afname van energie en vitaliteit, Afname van de cognitie, verminderd concentratievermogen en geheugenfunctie. 2) als het niet wordt behandelt verergeren bovenstaande effecten. als het wel wordt behandelt: Afname van de hoeveelheid vetweefsel (met name in de buik), Toename van de spiermassa hierdoor neemt de spierkracht toe, toename van botdichtheid, normalisatie van vochtgehalte in weefsels, verlaging cholesterolgehaltes, verbeterde hartfuncties, toename van energie, vitaliteit en uithoudingsvermogen, verbetering concentratie, verbetering conditie, verbetering van de kwaliteit van het leven. 3) Een tekort aan groeihormoon, maar ook te veel aan groeihormoon in het bloed is het gevolg van een aandoening aan de hypofyse, danwel door een ziekte van de hersenstructuur die erboven ligt, de hypothalamus. Een van de meest voorkomende is een gezwel in de hypofyse en/of hypothalamus danwel in de buurt van deze hersenstructuren. zoveel mogelijk letterlijk gekopieert uit onderstaande bronnen.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Insulin-like_...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Groeihormoond...
http://www.blikopdewereld.nl/Ontwikkeling/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100