Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kun je darmkanker krijgen van een blindedarmontsteking ?

Of kan het zo beginnen ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als iemand een blindedarmontsteking heeft, wordt de blinde darm weggehaald. De blindedarmontsteking heeft geen invloed op darmkanker. Dat zijn twee gescheiden problemen.

Je kan natuurlijk wel darmkanker hebben als je last heb van je blindedarm, maar het heeft niets met elkaar te maken hoor.

Nee. Een appendicitis veroorzaakt geen darmkanker, en is ook geen teken dat er iets anders gaande is in je darmen dan die ontsteking op die plek. Wat darmkanker betreft: de risicofactoren zijn redelijk bekend en een deel kun je zelf beïnvloeden - het bekende rijtje: gezond leven, gezond eten, genoeg bewegen, niet roken en voor darmkanker specifiek: niet teveel 'bewerkt vlees eten, zoals gerookt en/of gezouten vlees, en matigen met rood vlees. Zeker geen verkoold vlees eten (zoals bij een barbecue kan gebeuren), niet teveel alcohol gebruiken. Daarnaast zijn er factoren waarop je geen invloed hebt: 5-10% van de gevallen van dikkedarmkanker lijkt een erfelijke oorzaak te hebben. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op darmkanker: 90% van de gevallen wordt gezien bij mensen ouder dan 50. Vrijwel alle darmtumoren ontstaan uit darmpoliepen. Maar: de meeste poliepen worden nooit een kwaadaardige tumor, dus puur het hebben van poliepen is geen reden tot alarm (maar vaak wel reden voor regelmatige controles). Wie eerder dikkedarmkanker heeft gehad, krijgt het vaak terug. Wie een chronische darmontsteking heeft, heeft na ongeveer 10 jaar een licht verhoogde kans op dikkedarmkanker. Dat is dus iets heel anders dan een gelokaliseerde, acute ontsteking zoals een 'blindedarmontsteking'.

Bronnen:
http://www.darmkanker.info/pages/view.php?...
http://www.darmkanker.info/pages/view.php?...

Korte antwoord: nee (zie eerdere reacties). Wel wordt in zeldzame gevallen na het verwijderen van een ontstoken blindedarm bij pathologisch onderzoek een kwaadaardigheid gevonden zoals bijvoorbeeld carcinoid. maar dat blijft een grote zeldzaamheid.

Bronnen:
http://www.medirecord.eu/kanker/carcinoids...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100