Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Als je niet verkouden wilt worden, helpt het dan om mensen die al verkouden zijn niet bij je thuis uit te nodigen?

Mijn schoonmoeder is bang om verkouden te worden. Mijn vrouw en dochter zijn momenteel een beetje verkouden. Nu wil mijn schoonmoeder liever niet dat mijn vrouw en dochter bij haar in huis komen zo lang die verkouden zijn. Ze is bang dat ze dan aangestoken wordt. Ze gaat wel dagelijks boodschappen doen en heeft op andere manieren contact met andere mensen.

Vergroot het contact met mijn verkouden vrouw en dochter de kans dat mijn schoonmoeder ook verkouden wordt? Of zit zo'n virus gewoon 'in de lucht' en kun je er weinig tegen doen om het tegen te houden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Verkoudheid geef je al door een dag voor dat je zelf verkouden bent. Zo lang je verkouden bent, ben je ook besmettelijk. De besmetting geef je door door te hoesten, waardoor de virussen in de lucht komen, die anderen inademen. Dit is niet zo'n effectieve weg voor de virussen, want vaak krijg je dan weinig binnen. Veel effectiever zijn de handen en ander contact (zoenen bijv.). Als iemand die verkouden is met zijn handen aan het gezicht zit en een ander een hand geeft of met de besmette hand iets aanraakt en vlak daarna een ander dat vlak aanraakt. worden veel meer virussen doorgegeven. En met je handen raak je veel meer aan dan je zelf denkt. Je wordt maar één keer verkouden van het specifiek virus. Maar elk jaar zijn er weer nieuwe. Als je een verkoudheidsvirus binnen krijgt dat anders is maar lijkt op een vorig virus wordt je wel ziek, maar niet altijd merkbaar. Dat betekent dat je dan met jouw virus wel ander kunt besmetten, zonder jezelf ziek te voelen. Hoe ouder je bent hoe meer virussen je bent tegen gekomen, hoe minder last je krijgt van je verkoudheid. Echter als je heel oud bent (waar ligt de grens?) neemt je weerstand af en kun je weer meer last krijgen van o.a. verkoudheid. Ook bij bepaalde ziektes (o.a ontregelde diabetes) neemt je weerstand af en kan verkoudheid sneller of heviger toeslaan. Als je nooit verkouden wilt worden en elk risico wilt uitsluiten zorg dan dat je nooit contact hebt met mensen en raak niets aan.

Het kwaad is al geschied als je verkouden bent. Dus er is geen enkele reden om ze niet uit te nodigen. Overal kun je een verkoudheid oplopen of het nu op straat is of in de winkel je kunt er niets aan doen.

De virussen zitten overal, als je echt niet verkouden wilt worden moet je in een steriele cabine gaan zitten. maar zelfs dat geeft geen zekerheid, als je net tevoren besmet bent geraakt, dan moet je ook daar je zakdoeken niet vergeten mee naar toe te nemen

Ja en nee. Als je verkouden word heb je last van 1 virus waarvoor je na je koutje je hele leven immuun bent. Maar er zijn ontelbaar varianten van het virus,.. Dus de andere kan je nog oplopen. Dus wie weet heeft je moeder net die variant al gehad en maakt het niks uit. Maar binnen in huis, zeker wanneer slecht geventileerd word is de kans op besmetting groter. Mij lijkt het alleen dat in een drukke rij bij de kassa de kans ook redelijk aanwezig is, maar dat is een invulling.

Verkoudheid krijg je inderdaad door besmetting. Door handen geven maar ook door met verekouden mensen in één ruimte te zijn. Uw schoonmoeder heeft wel gelijk met haar angst. Meer over verkoudheid:

Bronnen:
http://www.kring-apotheek.nl/zz/zz40.html

Je kunt de virussen alleen doorgeven vòòrdat je verkouden wordt. Als men al verkouden is niet meer. Je kunt die mensen dus prima uitnodigen.

als je ouder wordt is je weerstand minder ,dus sneller vatbaar ,ik raad haar aan als de r in de maand zit ,om echinaforce tabletten te slikken voor een betere weerstand.

Zolang je verkouden bent ben je besmettelijk Ik ga zelf niet naar mensen toe die zwak zijn als ik verkouden ben. Dat je schoonmoeder wel boodschappen gaat doen is normaal. Ze kan niet geisoleerd gaan zitten. Lijkt me overdreven. Maar voorzichtigheid kan geen kwaad.

Je kan de mensen wel uitnodigen die bijna van hun verkoudheid af zijn, daardoor krijg je verzwakte virussen in huis, die normaal gezien je lichaam makkelijk aan kan. Het werkt zoals een inenting. Elke soort verkoudheidsvirus krijg je normaal gezien maar één keer, want dan maakt je lichaam antistoffen aan. Helaas bestaan er zoveel verkoudheidsvirussen, die elk jaar muteren, dat er altijd wel één bij zit die je nog niet gehad hebt en toch nog verkouden wordt. bv: een dokter wordt bijna nooit ziek omdat hij juist zoveel virussen en bacteriën tegenkomt.

Het virus kan je oplopen via de lucht waar een zieke heeft gehoest of/ en geniest. Maar ook via huidkontakt, hand geven, geld aannemen, openbaar vervoer, boodschappenwagentje, deurkrukken, zelfs via de post die je krijgt, als de postbezorger ook ziek is, dus is het overal mogelijk waar mensen zijn, of zijn geweest.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100