Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

hoevaak kun je verkouden worden?

Ik ben deze afgelopen 2 weken 2 keer verkouden geworden. En 2 keer op een vrijdag dat het begon. Terwijl ik niet zomaar verkouden raak word ik het nu ineens 2 keer achterelkaar!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Héél vaak. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn veel virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken. Wanneer iemand een aantal keren achter elkaar verkouden raakt, gaat het elke keer om een ander type virus. Mensen besmetten elkaar in de herfst en winter met nieuwe verkoudheidsvirussen. Je wordt gemakkelijker besmet als grote groepen mensen bij elkaar komen.

Bronnen:
http://www.kno.nl/publiek/voorlichting/verkoudheid

Feitelijk gezien achter elkaar, als het virus weer weg is, en je meteen weer besmet wordt door een soortgelijke. Gelukkig hebben wij mensen veel weerstand, die dit tegenhouden. Maar ik ben nu ookal voor de 2e keer ahcter elkaar verkouden, dus het komt echt vaker voor.

Achter elkaar dus als je er vandaag vanaf komt kan je het volgende week weer hebben. Vooral met dit weer.

Hoe vaak je in een seizoen precies verkouden kunt worden is moeilijk te zeggen. Dat komt omdat er én verschillende soorten virussen zijn die verkoudheid veroorzaken én omdat die virussen muteren, waardoor een opgedane immuniteit tegen een verkoudheidsvirus ongedaan wordt gemaakt. De meest voorkomende verkoudheidsvirussen zijn corona- en rhinovirus. Verder speelt je conditie een rol mee. Het is in de praktijk onmogelijk om besmetting te voorkomen omdat we 's winters de (begrijpelijke) gewoonte hebben om in afgesloten ruimtes gezellig samen te gaan zitten snotteren. Als je weerstand zwakker is, bijvoorbeeld door gebrek aan slaap of vitaminegebrek, is de kans groter dat je daadwerkelijk verkouden wordt. Van kou en vocht word je niet verkouden maar die virussen gedijen wel in warmte en vocht, dus in de slijmvliezen van de luchtwegen. Er is onderzoek gedaan naar het effect van vitamine C in hoeveelheden tot 500 mg. Dat verkortte de verkoudheid met gemiddeld één dag. Ik gebruik zelf meer, enkele grammen vitamine C volgens de orthomoleculaire leer. Het is natuurlijk geen wetenschappelijk bewijs maar mijn verkoudheden beperken zich al vele jaren tot niet meer dan één of twee dagen per jaar een enkele keer extra mijn neus snuiten.

Hoe weet je dat het twee verschillende verkoudheden waren? Mogelijk was je de eerste verkoudheid nog niet helemaal kwijt. Als je moe bent kan het weer de kop op steken. Ik ben al sinds half september verkouden. In wisselende mate. Hoe meer ik moet werken, hoe meer last ik er van krijg. Mogelijk krijg jij er daardoor aan het eind van de week ook meer last van. Dan ben je toe aan het weekend.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100