Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe kom ik erachter of ik aan diabetes lijd?

Ik las zojuist (http://www.nu.nl/algemeen/2648520/diabetes-sluipmoordenaar.html) dat veel mensen aan diabetes lijden maar zich daar niet van bewust zijn.

Het Diabetes Fonds schat dat in totaal een miljoen Nederlanders suikerziekte hebben: driekwart weet het, maar een kwart nog niet.

Hoe kom ik daarachter?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een keer bij de huisarts assistent bloedsuiker laten prikken.

Je kan naar de huisarts gaan voor een bloedonderzoek, maar je kan het ook zelf testen. De test heeft een hoge nauwkeurigheid. Indien er diabetes voorkomt in je familie of indien je tot een risicogroep behoort, test jezelf dan jaarlijks. Via een vrijwel pijnloze vingerprik kun je aan de hand van een kleine bloeddruppel zelf nu thuis je glucosegehalte eenvoudig bepalen.

Bronnen:
http://www.testjezelf.nu/online-bestellen/...

Voordat je je zorgen gaat maken (dat is helaas het nadeel van artikelen op internet, die kunnen ons van alles aanpraten), zou ik eerst kijken naar hoe jij je in het algeheel voelt. Als je diabetes hebt, merk je dat echt wel.. een vriendin van mij heeft een paar jaar geleden ook diabetes gekregen, maar merkte dat echt wel aan verschillende symptomen (veel afvallen in korte tijd, erg moe, veel plassen, veel drinken etc), heb je al deze symptomen niet, dan zou ik mij ook niet druk maken..Nogmaals je merkt het echt wel als je diabetes hebt..

Als je urine zoet smaakt is het foute boel, dan kan je beter even langs de huisarts gaan. Toegevoegd na 19 uur: Herstel: het kan echter door bepaalde medicijnen ook zoet smaken.

Met een gezond gewicht, bewegings- en voedingspatroon is de kans op diabetes type 2 niet zo gek groot. Overgewicht komt echter steeds meer voor, grotendeels als gevolg van verkeerde voeding. Testen op diabetes, zonder dat je ziekteverschijnselen ervaart, is dan verstandig. Dat kan gewoon bij je huisarts. Een paar minuscule druppeltjes bloed uit je vinger en wat urine is al voldoende om diabetes uit te sluiten dan wel een indicatie te krijgen voor verder onderzoek.

je loopt een extra risico, als een van je ouders het ook heeft. Als je langdurig overgewicht hebt. Als je altijd dorst hebt. Heb je geen van deze drie, dan is de kans niet zo groot. ken je iemand met diabetes, kan je daar even testen. Anders even een zelftest.

Diabetes type 2 begint zo langzaam, dat je het nauwelijks merkt. Veel klachten zijn ook zo vaag, dat mensen er niet mee naar de huisarts gaan. Zo komt het voor dat mensen jarenlang rondlopen met diabetes zonder dat ze het weten. Diabetes type 2 is vaak te herkennen aan één of meer van deze klachten: vaak dorst en veel plassen veel moe zijn last van ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien slecht genezende wondjes kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking Herkent u hier iets van? Ga dan naar de huisarts. Die kan met één druppeltje bloed zien of u misschien diabetes hebt. Zo ja, dan is het belangrijk dat u snel medicijnen krijgt om uw bloedsuiker te verlagen. Let op: lang niet iedereen heeft al deze klachten.

Bronnen:
http://www.diabetesfonds.nl/artikel/sympto...

Gewoon een bloedsuikertest bij je huisarts laten doen..want je hoeft het lang niet altijd te merken aan je lichaam of je diabetes hebt. Als je type 1 diabetes hebt merk je het wèl..maar als je aan type 2 lijdt..merk je daar vele jaren niets van. Pas als je aan de z.g late complicaties lijdt..merk je het pas..en dan is het al te laat.. Groet, Ton

Vraag bij de huisarts een dagcurve onderzoek aan; dan ga je drie maal bloed laten prikken op dezelfde dag..daarvan kan een huisarts afleiden of je wel of geen ( aanleg tot) suiker hebt...

De ‘diabetes risicotest’ is bedoeld om uw risico te meten op type 2 diabetes.De Diabetes Risicotest is wetenschappelijk onderbouwd en meet op betrouwbare wijze uw risico op het al hebben van diabetes, of op het ontwikkelen van diabetes binnen nu en 5 jaar De test is niet bedoeld voor mensen die al worden behandeld voor diabetes of kinderen. Na het beantwoorden van een aantal vragen wordt automatisch berekend hoe groot het risico is dat u diabetes type 2 krijgt.

Je kan denk ik het beste naar je huisarts bellen, en dan aan de assistente vragen of ze je suikerspiegel wil testen. Je krijgt dan een klein prikje in je vingertop, en het druppeltje bloed wat daaruit komt wordt dan op een smal strookje papier gedaan en in een apparaatje gestopt. In een paar tellen kan de huisarts assistente jou vertellen of je leidt aan diabetes. Hopelijk heb ik je wat verder kunnen helpen met het antwoordt. Heel erg veel succes ermee.

Zonder meer contact opnemen met de huisarts en daarna regelmatig naar de specialist (internist en oogarts) voor controle als de huisarts constateert dat je idd diabetes hebt. Dat laatste is echt belangrijk, neem dat maar aan van iemand die al 28 jaar aan deze ellendige ziekte lijdt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100