Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Pleeg je zelfmoord als je ten dode bent opgeschreven mits je bloedtransfusie laat ondergaan?

Het gaat erom dat als je bloedtransfusie weigert (vanwege bepaalde geloofsovertuiging) en alleen zal kunnen 'overleven' als je 't niet weigert. In hoeverre zou je dan hypothetisch kunnen stellen dat je dan zelfmoord pleegt als je 't weigert?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee. Zelfmoord kan alleen geschieden door een actie van jezelf. Niet door een nalaten.

Als je weigert en jezelf daarbij bewust bent dat je dan sterft, dan is dat in zekere zin zelfmoord. Maar als je ook gelooft dat er een god is die jou op het laatste moment nog redt, dan gaat dat niet helemaal meer op. Dus het is enkel zelfmoord als de weigering gepaard gaat met de bedoeling of het bewustzijn van het sterven.

Als je weet dat je kan geholpen worden en je laat dit niet toe dan is dat een vorm van zelfmoord.

Als je het uit geloofsovertuiging weigert is het natuurlijk geen zelfgekozen einde van je leven. Want dan ben je in de overtuiging dat je op de jouw beloofde plek zult komen. Of dat je gered wordt wanneer het nog niet de juiste tijd blijkt te zijn. Ieder mens heeft het recht een niet-reanimeren verklaring op te stellen. Dat heeft naar mijn idee niet te maken met zelfmoord, maar met het verkiezen van sterven boven ernstig lijden.

Nee. Alhoewel in sommige gevallen de weigering tot bloedtransfusie, uit geloofsovertuiging, neerkomt op zelfdoding, moet het toch daarvan worden onderscheiden omwille van de godsdienstige motivering, die voor gevolg heeft dat er geen sprake is van een uitdrukkelijk doodsverlangen.

Bronnen:
http://www.ethische-perspectieven.be/viewp...

Zelfmoord is: er bewust voor kiezen je eigen leven (met geweld of door een overdosis) te beëindigen. Als je er echte voor kiest om een bepaalde behandeling niet te ondergaan en als gevolg van die keuze sterft, dan sterf je gewoon. Je hebt niet gekozen voor de dood op dat moment. De dood is alleen het gevolg van het weigeren van die behandeling. Als je vanuit je geloofsovertuiging een behandeling weigert, ben je ervan overtuigd dat je doet wat God wil. In dat geval gaat Gods wil boven het verlengen van je leven.

Een moeilijke en hele goeie vraag vind ik! Als je de natuur zijn gang laat gaan en geen levensreddende middelen laat toepassen, dan beslis/kies je er bewust voor om dood te gaan in dit hypothetische geval, om welke reden dan ook. Een sterven in deze situatie lijkt mij geen zelfmoord, omdat je, zoals al gezegd, de natuur zijn gang laat gaan. Het is een bewust natuurlijk sterven. Maar het is ook een kwestie van woordkeus en hoe je het woord "moord" interpreteert denk ik.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100