Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kun je griep 'sneller laten komen'?

Van het weekend had ik een interessant gespreksonderwerp met vrienden.

Stel, je schat de kans erg groot dat je besmet bent met het griepvirus/verkoudheid, maar over een aantal dagen heb je een belangrijk examen of iets in die richting.

Zijn er dan dingen die je kunt doen om de griep op dat moment te laten komen in plaats van juist op het ongeschikte moment?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een ziekte heeft een bepaalde tijd nodig tussen besmetting en de eerste verschijnselen (incubatietijd). Daar valt niet mee te schuiven, ben ik bang. Het heeft te maken met de reactie van je lichaam op de bacteriën of het virus dat je aan het ziekmaken is. Dat heeft gewoon tijd nodig. Versnellen of vertragen kan niet.

Wie eenmaal bevangen is door de griep, kan er niets aan doen om sneller beter te worden. Het enige medicijn is uitzieken. Er zijn wel middelen bij de drogist of apotheek te koop die de klachten, die gepaard gaan met griep, verlichten. Denk hierbij aan pijnstillers tegen pijn en koorts, hoestdrank en eventueel neusdruppels bij verkoudheid Je kan dat niet sneller laten komen.

Nee. Punt een hangt het van je conditie af of je die griep wel echt krijgt, ook al zou je in aanraking geweest zijn met het virus. Punt twee hangt het van je conditie af hoe ernstig die griep zich dan zal manifesteren. Punt drie: als je die griep echt zou krijgen, dan is die niet "over een aantal dagen" over.

Het is een beetje onorthodox maar tegenwoordig zou je naar een griepfeestje kunnen gaan om daar griep te kunnen oplopen...

Nee er is niets wat je kan doen om de griep sneller te laten komen. Die virussen doen gewoon hun eigen zin. De incubatieperiode duurt gemiddeld 1 tot 4 dagen.

Je kunt je gedrag alvast aanpassen. Sinaasappels persen, frisse lucht, voldoende rust, geen alcohol. Zodat je lichamelijk "sterk" bent als de griep op z'n hardst toeslaat. Maar het kan best zijn dat je conditie zo goed is dat de griep aan je voorbij gaat. Of dat je al eens verkouden bent geweest en daarmee eeen mild griepje hebt gehad. Je hebt geen regie over de griep. Komt-ie, dan komt-ie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100