Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Bij het 3maandelijkse bezoek aan de internist/nefroloog, is vastgesteld,dat mijn Hb gehalte veel te hoog is. Is aderlaten de enige oplossing ?

Er wordt eerst nog een bloedonderzoek gedaan,naar de oorzaak, maar de interniste gaf aan dat het wel zou uitdraaien op aderlaten. Heeft iemand een idee,of dat éénmalig is, of dat het geregeld moet gebeuren/?Is er geen alternatief voor aderlaten? Het doet zo middeleeuws aan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Regelmatig, om maar met de deur in huis te vallen. Aderlaten is tegenwoordig een wat ongebruikelijker middel met veel minder indicaties dan in vroeger tijden maar teveel ijzer in je lichaam is erg slecht voor je lever en dan is regelmatig wat bloed aftappen een goed middel om de lever te sparen. Het heeft wel als nadeel dat je, net als bij nierdialyse, er ook nuttige stoffen mee kwijtraakt. Die internist had er inderdaad wel iets meer tijd voor mogen uittrekken, vind ik, eerlijk gezegd. Toegevoegd na 5 minuten: Zoals je op de bijgaande website kunt lezen zijn er wel medicijnen tegen ijzerstapeling maar die zijn minder effectief dan aderlating. Misschien moet je gewoon eens vragen of ze nuttige dingen doen met jouw afgetapte bloed. Voor mij zou die bittere pil een verguld laagje krijgen als dat het geval zou zijn.

Bronnen:
http://forum.libelle.be/viewtopic.php?t=321890
http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeninge...

Jazeker middeleeuws. Ik kan me toch wel voorstellen dat een deel van je bloed wordt vervangen door bloed zonder rode bloedlichaampjes. Zoiets Maar ik denk dat het nogal onparlementair aderlaten wordt genoemd door die interniste. Het zal vast wel een wetenschappelijke naam hebben. Sterkte!!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100