Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe kom ik aan die extreem blauwe handen?!

Hoi ik ben een meisje van 14 jaar. Als ik het koud heb, heb ik echt extreem paarse en blauwe handen. Het is een heel raar gezicht. En ik vraag me af wat het is, en of het ernstig is. Ik heb wel een hele dunne huid, en ben ook heel er mager. Kan dat er iets mee te maken hebben?

Toegevoegd na 14 minuten:
van waar alle minnen op de antwoorden?

Weet jij het antwoord?

/2500

ik heb het zelf ook, en voor zover ik weet is het niet erg. je moet je er gewoon niks van aan trekken want het hoort gewoon bij wie jij bent.

Je bloedvaten liggen dicht op de huid. Het is ook nog eens zo dat je huid bij je handen minder vet bevatten dan bijvoorbeeld je buik. Het is niet gevaarlijk.

Als je het koud hebt, heeft je lichaam meer zuurstof nodig om warmte te creëren, als jij minder zuurstof krijgt dan normaal, dan wordt het bloed blauw. Bij normaal weer heb je genoeg zuurstof in je bloed en is het mooi roze/rood. Een dunne huid laat de aderen minder bedekt en daardoor valt het bij jou erg op. Toegevoegd na 2 minuten: niets om je zorgen over te maken

Als je het koud hebt krimpen je bloedvaten, zodat je niet nog meer warmte verliest. Je bloedvaten liggen dan dieper in je huid en de rode kleur van het bloedvat trekt dan weg en dan zien je handen blauw.

dat heb ik ook. ze noemden me eerder ook wel lakmoes omdat ze aan de kleur van mijn huid wisten hoe warm of koud het was. het enigste nadeel is dat het er niet mooi uit ziet maar het kan over het algemeen geen kwaad. ik heb me laten vertellen dat het meer voorkomt bij hoog noordelijk wonende volken (de blondjes) :P het kan ook te maken hebben met slechte bloeddoorstroming, hoge bloeddruk, en rokers hebben er ook meer last van.

mijn dochter heeft het ook,maar dan niet alleen als ze het koud heeft,maar ook bv. in de zomer,of als ze lang iets heeft vastgepakt,soms ook in de benen. De kinderarts zei dat dit verschijnsel "raynaud " heet,het betekent een korte samentrekking van de haarvaatjes onder de huid,als het langer duurt kan dat beetje pijn geven,het is niet schadelijk,er hoeft niks aan worden gedaan,er kan in feite ook niks aan worden gedaan,in heeele uiterste gevallen geven ze nog wel eens bloedverdunners,maar dat heeft weer andere negatieve bijwerkingen,en als ze alleen wat blauw worden niet echt nodig,mijn dochter heeft er in de winter wel meer last van.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100