Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Stel dat je bv. de oesofagale reflux hebt; is dit een ‘chronisch’ iets of blijft het ook weg na het stoppen van medicatie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Oesofagale reflux is het terugstromen van maagsap in de slokdarm. Dit krijg je meestal doordat die spier die je maag van je slokdarm afsluit niet goed meer werkt. Als iets 'chronisch' is betekend het dat de kwaal blijvend is. De medicijnen die je dan gebruikt remmen de kwaal alleen. Het zal nooit over gaan. In dit geval zal het niet overgaan tot er wat aan de spier wordt gedaan die de maag en de slokdarm scheidden.

Mijn man heeft al (bijna) zijn hele leven lang last van brandend maagzuur, veroorzaakt door een hernia hiatus. Dat is dus chronisch. Er zijn tijden dat ie er niet veel last van heeft (hij past wel op met wat ie eet), maar andere periodes juist weer wel. Het is niet goed te zeggen waar dat aan ligt. Als ie erg last heeft neemt hij een (of twee) omeprazol pillen in en hij zorgt er zo wie zo voor dat ie op twee kussens slaapt. En het hoofdeinde van ons bed staat ook al vrij hoog. Het ligt er dus aan of je reflux een gevolg is van een "fabricagefoutje" of dat je lichaam niet goed tegen bepaalde voedingsmiddelen kan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100