Bestaat spijt eigenlijk wel?

Sommige mensen zeggen weleens spijt van iets te hebben. Dan hebben ze meestal iets gedaan wat ze achteraf bekeken beter hadden kunnen doen.
Maar als je zoiets kon veranderen had je altijd de beste keuzes gemaakt. En wanneer je terug in de tijd gaat en dezelfde situatie weer opnieuw beleeft, maak je weer dezelfde keuze toch? Je maakt een keuze bewust, omdat je gevoel dat op dat moment zegt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ha, die Yener; Spijt kun je op twee manieren uitleggen; ten eerste als het knagende gevoel dat je ooit ergens niet de juiste beslissing hebt genomen. Ten tweede als een uiting van het gevoel dat je hebt dat je iemand ergens mee hebt benadeeld. In het eerste geval zul je zo mogelijk de volgende keer een andere beslissing nemen, in het tweede geef je eigenlijk aan dat je voor jou het juiste hebt gedaan en dat je het jammer vindt dat de ander het toen moest ontgelden.

Iedereen maakt 'fouten' of doet dingen op een manier die hij achteraf anders had willen doen. Soms heb je de gevolgen niet overzien, zou je dan de kans hebben het nog eens te doen, zal je andere keuzes maken. Ook al heb je op dat moment de bewuste keuze gemaakt waar je achterstond, kan je er toch spijt van hebben. Maar soms kan je ook bewust dingen zeggen waarmee je bv een ander kwetst, omdat je boos bent. Je maakt een bewuste keuze waar je later spijt van kan hebben.

Ja dat geloof ik wel, ik zou bepaalde dingen als ik ze over kon doen zeker wel anders doen, als ik dan wist wat ik nu ook weet dan he

Op de lange termijn heb ik geen fouten gemaakt. Want ik ben nu geworden wie ik ben juist door die keuzen en fouten van lang geleden. Maar als je niet zo lang terugkijkt, dan waren het echte fouten en had ik het anders gedaan. Niet iedereen kan in een periode van 5 jaar de impact zien hoe het heeft over een periode van 40 jaar. Dan kunnen fouten echte fouten zijn. Maar spijt bestaat wel hoor.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100