Ik werk voor defensie en moet naar het ziekenhuis. Nu wil mijn directe chef een kopie van de verwijsbrief. Mag dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Tot nu toe hebben op al mijn verwijsbrieven de reden van verwijzing gestaan. Persoonlijke gegevens dus met het hoe en waarom ik wordt doorgestuurd, de specialist krijgt tenslotte een onderzoeksvraag van de huisarts. Dit is dus persoonlijke informatie die niemand wat aan gaat. Ik heb een keer een gesprek gehad met mijn huisarts hierover. Ik moest een abonnement opzeggen van de sportschool ivm ziekte en zij wilden een brief van de huisarts zien, belachelijk! Mijn huisarts zei toen dat dit zelfs tegen de wet is. Hij had, heel slim, een stuk uit het wetboek gekopieerd waar dus in staat dat de huisarts die gegevens niet mag verstrekken. Dit geeft hij aan al z'n patienten mee maa dit schijnt bij weinig mensen bekend te zijn omdat hij nog steeds overladen wordt met verzoekjes om briefjes e.d. Dus hang me er niet aan op maar dit is mijn ervaring.

Ja dat kan misschien geloofd hij niet dat je werkelijk naar het ziekenhuis moet.

ja dat mag deze bevat geen vertrouwelijke informatie ander verhaal word het als hij wil weten wat er is besproken dat gaat je chef niets aan

Nee, jouw directe chef hoeft dat niet te krijgen. Er is een Arbodienst en dus een bedrijfsarts. Die mag wel alle medische gegeven opvragen. En die mogen vervolgens niet met jouw chef besproken worden. Verwijs jouw chef dus naar de bedrijfsarts. Toegevoegd na 4 minuten: ARBO-dienst: een onafhankelijke voor het betreffende defensieonderdeel verantwoordelijke ARBO-dienst als bedoeld in de Arbeidsomstandighedenwet 1998; Hier zie je de Regeling ziek- en hersteldmelding defensiepersoneel. http://mpbundels.mindef.nl/31_serie/31_109/31_109_1000.htm

Nee, dit gaat jou chef niets aan. Jou chef is verplicht een onafhankelijke bedrijfsarts in te zetten voor het oplossen van jou lichamelijke probleem. De bedrijfsarts kan bij relevante partijen (bijvoorbeeld fysiotherapie) om extra informatie vragen, mits en door jou hiervoor een schriftelijke verklaring dat je hiermee ingestemd is bijgevoegd.

Medische gegevens, en daar vallen verwijsbrieven onder omdat die inhoudelijke informatie bevatten, mag alleen maar tussen geneeskundigen worden uitgewisseld en dan ook nog alleen maar met jouw schriftelijke toestemming. Leken, zoals advocaten kunnen ook medische gegevens opvragen maar ook daarvoor is jouw toestemming nodig. De arts heeft daarbij te allen tijde het recht alleen maar die gegevens te verstrekken die hij/zij in jouw belang acht.

Ha, die Gast6806; Je chef mag wel bevestiging van de ziekenhuisafspraak van je vragen, maar de verwijsbrief is een privéstuk dat vertrouwelijk is en alleen bestemd voor jou en de behandelende arts(en).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100