Hoe zit het tegenwoordig met tandarts-controles?

vroeger moest je dacht ik twee keer per jaar op controle om gesaneerd te blijven.
alleen als je gesaneerd werd verklaard, vergoedde het ziekenfonds je kosten.
ik ga al jaren braaf eens per jaar ter controle, terwijl ik eigenlijk geen klachten heb.
is het tegenwoordig toegestaan om gewoon te wachten met tandartsbezoek tot je klachten hebt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Tegenwoordig ben je helemaal vrij met tandartsbezoeken. Vroeger moest je inderdaad gesaneerd zijn, dat is al lang niet meer zo. Binnen het basispakket wordt 1x per jaar een controle vergoedt. Dat is dan ook alles wat het basispakket aan tandartskosten vergoedt. (Buiten het deel van kunstgebit en kaakchirurgie om) Onze tandarts vindt het zelf ook onzin dat wij twee keer per jaar moeten komen. Dus wij gaan braaf 1x per jaar op controle. Het is wel aan te raden om een extra tandartsverzekering af te sluiten, zodat je niet zelf voor die dure kosten hoeft op te draaien.

Mijn tandarts heeft aangegeven dat verzekeringstechnisch een keer per jaar voldoende is, maar dat hij liever heeft dat ik 2 keer per jaar kom (logisch, hij moet ook zijn centjes binnen krijgen ;))

Ja dat kun je doen. Maar voorkomen is beter dan genezen. Ik ben bang voor de tandarts en ben eens 2 jaar niet gegaan. Ohra heeft daarna gewoon vergoed. Maar nu ga ik liever 2 keer per jaar preventief dan 1 keer om alles weer goed te krijgen. Dus ja het kan. Nee niet doen.

Tegenwoordig is dat niet meer (tenminste bij mij hier in Rotterdam niet iig), ik zou voor de zekerheid wel navragen bij jouw tandarts. Ik ben zelf door omstandigheden 2 jaar niet geweest en mijn man zelfs 7 jaar. Ik heb toen geinformeerd en we hoefden niet gesaneerd te worden. Nu gaan we weer braaf elk jaar :D

Vroeger toen het ziekenfonds nog bestond was je verplicht om 2 keer per jaar naar de tandarts te gaan. (sanering). Tegenwoordig bij de huidige ziektekostenverzekeraars kun je je gebit laten meeverzekeren. De contole is dan ook niet meer verplicht. De dekking is meestal niet 100% maar kun je nalezen in je polisvoorwaarden. De controle (2 maal per jaar) wordt door de ziektekostenverzekeraars vergoed. Als je wacht tot je klachten hebt, loop je achter de feiten aan. Als je nu staat ingeschreven bij een tandartspraktijk zou ik je willen aanraden om hier toch een regelmatige controle uit te laten voeren. Het is verdomd lastig om een tandarts te vinden als je pijn hebt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100