Ontstaat een fobie voornamelijk in de kinderjaren of ontstaat dit ook op latere leeftijd?

Gaat het bij foebieën meestal om angst?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het woord fobie komt van het griekse FOBOS wat angst of vrees betekent. Dus ja, een fobie is een angst. Waar een fobie vandaan komt is meestal niet duidelijk. Bij sommige fobieen ligt een traumatische gebeurtenis ten grondslag, maar andere fobieën zijn ook aangeleerd. Zo vertelde laatst een vriendin van mij dat haar moeder bang was voor water. Toen het tijd was voor zwemles, mocht zij niet op zwemles, hoewel ze toen niet begreep waarom. Later vroeg iemand aan haar, waarom ze bang was voor water, terwijl ze dat helemaal niet was, maar dat had haar moeder als argument aangehaald. Uiteindelijk is ze niet echt bang voor water, maar wel altijd heeeeeel voorzichtig. Soms komen fobieën ook voort uit andere fobieën. Zo gaat agorafobie (pleinvrees) meestal gepaard met sociale fobie. Iemand die problemen heeft in de omgang met mensen gaat vanzelf situaties ontwijken waarin hij mensen tegenkomt, waardoor er uiteindelijk een angst ontstaat om naar buiten te gaan.

Een fobie kan ontstaan door een traumatische gebeurtenis, dus ook op latere leeftijd. Sommigen denken dat dit ook ontstaan kan zijn in een vorig leven.

Je bent nooit te oud om een fobie te beginnen... meestal ben je er levenslang mee opgezadeld, helaas, maar je kan er wel vanaf komen hoor... Ikzelf heb claustrofobie gehad, toen ben ik naar iemand in de gevangenis op bezoek gegaan, werd opgesloten en ik zweette peentjes van angst, maar ik keek wat het lichaam en wat de gedachten deden... En toen ik het zag ebde de angst weg voorgoed... En er zal altijd een soort kleine restangst blijven, gewoon omdat iedereen een soort angstje graag heeft... Waarom anders?

Dounja heeft het goed uitgelegd!

Dounja's uitleg is idd erg goed. De meeste mensen met een fobie hebben die denk ik wel als kind opgelopen (ik ben geen expert maar die indruk heb ik wel heel sterk). Maar als kind is ook het gemakkelijker om ergens zo sterk van te schrikken dat je er een fobie aan over houd. Als volwassene kan het zeker ook alleen kunnen volwassenen meestal een stuk meer hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100