Hoe ontstaan nierstenen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Hoe ontstaan nierstenen? Nierstenen kunnen ontstaan wanneer: men te weinig drinkt men overmatig zweet er bepaalde zouten in het lichaam aanwezig zijn bepaalde medicijnen worden gebruikt men een urineweginfectie heeft men veel eiwitten eet (m.n. veel vlees) In deze situaties kan de urine extra veel afvalstoffen bevatten. Uit deze afvalstoffen kunnen kleine kristallen ontstaan. Deze kristallen worden bij de meeste mensen gewoon uitgeplast en vormen geen probleem. Wanneer deze kristallen achterblijven in de nieren, kunnen nierstenen ontstaan.

Er bestaat een ervelijke aanleg hiervoor, komt meer bij vrouwen dan bij mannen voor en heeft te maken met ons voedselpatroon. Vooral het te weinig water drinken zou een hoofdoorzaak zijn.

De stoffen waaruit nierstenen zijn opgebouwd, komen bij iedere mens voor. Toch krijgt lang niet iedereen nierstenen. De belangrijkste oorzaak van nierstenen is de oververzadiging van de urine met bepaalde zouten. Als de urine teveel van die zouten bevat, kunnen ze in het nierbekken neerslaan in de vorm van kristallen. Deze kunnen zich dan ontwikkelen tot nierstenen. Oververzadiging van de urine kan aan verschillende factoren te wijten zijn. Er kan gewoonte weinig urine zijn, bijvoorbeeld omdat men niet genoeg drinkt of omdat men overmatig zweet. Of misschien scheiden de nieren te veel zouten uit. Ook een verstoring van de zuurheidsgraad (pH) van de urine kan de neerslag van zouten in de hand werken. En soms ligt het aan de samenstelling van de urine (te weinig van bepaalde stoffen die de vorming van stenen tegengaan).

te weinig drinken. water.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100