Moet de zuurgraad van de blaas hoog of laag zijn om een blaasontsteking te laten weggaan?

Om een blaasontsteking te genezen wordt altijd cranberry en vitamine C aangeraden, omdat die de blaas zuurder zouden maken. Maar een ander middeltje dat bij blaasontsteking wordt geadviseerd is baking soda (een theelepel opgelost in water), want dat zou de zuurgraad van de blaas alkalisch (neutraal) maken.
Dat lijkt elkaar zo tegen te spreken.

Overigens heb ik alle middeltjes meermaals geprobeerd en het enige dat bij mij echt helpt is de baking soda. Daar heb ik inmiddels al zeker zes keer een beginnende blaasontsteking succesvol de kop mee ingedrukt. Maar ik neem ook wel eens baking soda én een vitamine C-tablet van 1000 mg bij een opkomende blaasontsteking (onder het motto, ik probeer gewoon zo veel mogelijk) en vraag me nu af of dat eigenlijk wel zin heeft. Want werken die elkaar niet tegen?
Een paar links naar wetenschappelijke artikelen die spreken van een positieve werking van baking soda bij cystitis:

- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1476005/
- https://www-sciencedirect-com.hvhl.idm.oclc.org/science/article/pii/S0090429513008546
- https://journals.lww.com/jpelvicsurgery/Abstract/2011/01000/Dietary_Consumption_Triggers_in_Interstitial.7.aspx

En er zijn er nog veel meer te vinden.
Zoek hiervoor in Google Scholar op: cystitis AND "sodium bicarbonate"

Toegevoegd op 14 oktober 2019 07:43: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Een hoge of lage zuurgraad heeft niets met de genezing te maken. Van nature is de urine een beetje zuur (pH iets onder neutraal) en dat remt wel bacteriën, maar geen eventuele schimmels. De redenering dat de zuurgraad laag moet zijn om ontsteking tegen te gaan is nergens op gebaseerd. Baking soda wordt in de maag meteen onwerkzaam gemaakt en heeft dus geen invloed op de urine (behalve wat extra zout). De natuurlijke methode van ontstekingsremming is gebaseerd op cranberries en eventueel een (veel te hoge) dosis vitamine C. Een goed verhaal hierover lees je onder de link. Werkt het niet; vraag de huisarts om antibiotica.

Bronnen:
https://www.optimalegezondheid.com/een-bla...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100