Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is een systolisch laag hartgeruis? Is dat gevaarlijk?

Verwijderde gebruiker
4 jaar geleden
930
TurfGraver
4 jaar geleden
Het is niet gezond.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Wanneer de dokter met de stethoscoop een hartgeruis constateert dan hoort hij/zij een werveling van het bloed in de holtes van het hart, veroorzaakt door een obstakel in de bloedstroom.

Systolisch is een kenmerk dat meestal wijst op een onschuldig geruis. Een onschuldig geruis geeft geen verhoogd risico op toekomstige cardiale problemen.

Laagfrequent geruis is wat zoemend muzikaal van karakter en is te vergelijken met het zacht schrapen van de keel. Het wordt veroorzaakt door een ietwat vernauwde klep of een verkalkte klep zonder vernauwing of een toename van de bloedstroom over een normale klep. De gevaarlijkste soort van deze opties is het als het de aortaklep betreft die vernauwd is. Maar bij jonge en sportieve mensen is het vrijwel altijd de laatst vermelde ongevaarlijke oorzaak. Behalve sporten kan ook stress, angst of koorts de aanleiding zijn.

Wil je weten wat het bij jou precies is, dan moet je het aan de arts vragen die dit bij jou geconstateerd heeft.
- - -
Systolisch betekent trouwens dat het gaat om de samentrekking van de hartkamers.
(Lees meer...)
Toegevoegd op 14 juni 2019 16:48: tekst
Amadea
4 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding