Mag en kan je behandeling tegen kanker weigeren ook al is er een kans op genezing?

Weigeren van bv chemo hoor je vaker als men niet meer te genezen is. Dus als de behandeling alleen is om de dood uit te stellen. Maar mag en kan je ook bij voorbaat een behandeling weigeren? Dus dat je er voor kiest te sterven?
Gekke vraag, weet ik maar ik vroeg mij dat gewoon af. Gebeurt dat ook in het echt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, en dat geldt voor elke medische behandeling. Als je je arm gebroken hebt hoef je die ook niet te laten behandelen en/of in de gips zetten. Als je slecht ziet ben je ook niet verplicht een bril te dragen, en ga zo maar door.

Jazeker, dat mag (gelukkig). Het is jouw lichaam dat ziek is. Als je geen behandeling wilt, is dat jouw recht. Als je in het ziekenhuis komt voor onderzoek en je krijgt de diagnose kanker, dan ligt het natuurlijk aan de vorm en het stadium wat de kansen zijn. Indien je niet meer beter wordt, kun je inderdaad het proces rekken dmv behandelingen. Je kunt ook kiezen voor de kwaliteit van leven. Ofwel je leeft korter, maar hoeft geen heftige behandelingen te ondergaan. Verder kan het zijn dat je te genezen bent. Alleen weet je dat niet voordat je het traject ingaat. Niemand kan je zeggen of je het daadwerkelijk haalt. Natuurlijk gooien ze je de % om de oren. Helaas zijn er maar twee mogelijkheden: je haalt het wel of je haalt het niet. Er zijn ook mensen die te horen kregen dat de overlevingskans slechts 10% was en die lopen nu nog rond. Er zijn ook mensen die te horen krijgen dat de overlevingskans 90% is en helaas behoren tot de 10% die het niet haalt. Daarom zeg ik altijd: je haalt het wel of je haalt het niet. Deze onzekerheid is afschuwelijk. Daar moet je eerst mee dealen. En als je het gehaald hebt, mag je dealen of het wel goed met je blijft gaan. Maar voordat het zover is, mag je je vaak eerst laten opereren. Vervolgens komen de zware behandelingen: chemo, bestraling, hormoontherapie etc. Chemo spant de kroon. 3 van de 4 oncologen kiezen zelf niet voor chemo! Als je dus de diagnose krijgt en je hebt nog een kans, weet je niet of alle behandelingen ook 'beloond' worden. Zekerheid krijg je niet. Zelfs niet na alles. Daarom zijn er mensen die dit alles niet willen. Zij kiezen ervoor om de resterende tijd op een fijne manier in te vullen. Er zijn zelfs mensen die zonder behandeling uiteindelijk nog langer leven dan mensen die wel behandeld zijn. Weet je, indien je niet meer de jongste bent, niemand meer afhankelijk is van je, je tevreden bent met wat je gehad hebt in het leven, begrijp ik dat mensen zeggen: laat mij maar. Gelukkig heb je de keuze (indien je volwassen bent). https://spaarnegasthuis.nl/patientenvoorlichting/rechten-en-plichten/recht-om-behandeling-onderzoek-weigeren Chemo is niet zaligmakend. Chemo is echt zwaar; waardoor je uiteindelijk aan de chemo kunt sterven ipv aan kanker. https://diagnose-kanker.nl/patientenrechten/

Toegevoegd op 10 maart 2019 19:42: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100