Als je hersendood bent maar nog wel in 'leven' wordt gehouden moet je dan ook nog premies verzekeringen enzo betalen?

Ik las laatst een verhaal over een vrouw die hersendood was. Ze was zwanger en ze hebben haar nog 3 maanden in leven gehouden zodat het kind geboren kon worden. Maar is die mevrouw dan officieel dood en hoeft ze dan ook geen premies meer te betalen voor bijvoorbeeld de ziektekosten verzekering? Zegt de Nederlandse wet hier iets over?

Weet jij het antwoord?

/2500

Zolang je leeft heb je -althans hier in Nederland - ook recht op een inkomen - hetzij van jezelf hetzij via het gezinsinkomen , en betaal je dus ook belastingen en premies. Als je niet kan werken - daar lijkt me in dit geval wel vrij duidelijk sprake van - zal dat dus geen inkomen uit (eigen) arbeid zijn, maar dat maakt voor de belastingen en premies niet uit. Betalen zul je ;-) Pas als je echt definitief dood bent, stopt ook die enige andere zekerheid in het leven. Toegevoegd na 1 minuut: Definitief dood is dus als echt niets in het lichaam het meer doet, ook niet met behulp van machines. We noemen dat dan ook niet voor niets "in leven houden" of "het leven rekken". Dood is uiteindelijk pas dat stadium waarin de ontbinding plaats gaat vinden.

De vraag wanneer iemand officieel dood is wordt in Nederland beantwoordt door de juridische dood, wanneer iemand dood is voor de wet. Juridisch dood ben je wanneer je hersendood bent en daar een overlijdensakte van is opgemaakt door een arts. Die akte zal dan worden geregistreerd in het bevolkingsregister met de datum van overlijden. Je bent hersendood wanneer de zintuigen werken niet meer, er is geen hersenactiviteit en de persoon ervaart geen pijn of wat dan ook. Via een EEG, een elektro-encefalogram, wordt de elektrische activiteit van de hersenen vastgesteld. Wanneer deze totaal geen activiteit meer vertonen is iemand officieel hersendood. Wel bestaat er de mogelijkheid dat het hart spontane activiteit vertoond, maar omdat de persoon niet zelfstandig kan eten, drinken of ademen is leven niet meer mogelijk. Wanneer artsen of dierbaren besluiten de medicatie, de beademing en de voeding stopt te zetten, zal de biologische dood snel intreden. Een persoon die officieel hersendood is, is voor de wet ook al officieel overleden, ongeacht of deze nog ‘in leven wordt gehouden’ door machines. De vitale functies kunnen nog blijven werken door middel van de hulpmiddelen die ziekenhuizen tegenwoordig tot hun beschikking hebben. Dat was nu eenmaal zo bij de zwangere 33-jarige Marlise Munoz, die volgens de Texaanse wet overleden was, maar omdat ze zwanger was werd haar lichaam in leven gehouden. Ik weet niet hoe de Texaanse wet precies luidt, maar in Nederland zou zijn gezien de officiele juridische dood die eventueel dood een arts is verklaard vanaf de datum die de arts noemt van overlijden geen premies meer hoeven te betalen of belastingen. Al kan ik me voorstellen dat sommige instanties afrondingen van overlijden hanteren zodat een overlijden halverwege de maand, misschien geen restitutie vind voor de rest van de maand, igv maandelijkse betalingen. Maar dat zal vast per contract/instantie verschillen. http://nos.nl/artikel/601985-hersendode-zwangere-vrouw-mag-sterven.html http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/38289-de-verschillende-soorten-dood.html https://nl.wikipedia.org/wiki/Overlijdensakte

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100