Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom bestaan er allergieën?

Wij vragen ons ontzettend veel af waarom er alergieeen ontsaan. Waar komen ze vandaan? hoe zijn ze op aarde gekomen? dat zijn vragen waar we niks over weten. Willen jullie ons zo snel mogelijk antwoord geven?

Vriendelijke groeten,
-Jordan-Rahha-Ila.

Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
466

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Wij zelf zelf gedeeltelijk de oorzaak van het ontstaan van allergieën. Het aantal allergieën neemt toe in de westerse wereld. In West-Europa – en dus ook in België – heeft 25 tot 30 procent van de bevolking er last van. Zelfs patiënten ouder dan 80 jaar: ze hadden eerder nooit een allergie en vertonen plots symptomen.

Een aantal verklaringen volgens professor en allergoloog Didier Ebo van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA):

“Het is intussen een consensus dat ons immuunsysteem niet rijp is bij de geboorte. Dat moet getraind worden. En de beste manier om je afweersysteem op te krikken, is een infectie doormaken. Denk aan bacteriën of andermans groene snottebel. Maar we zijn hygiënischer gaan leven, in de brede zin van het woord. Onze huizen zijn beter geïsoleerd en geventileerd, we leven minder in koestallen, we slikken meer antibiotica en hebben meer vaccinaties. Hierdoor worden we minder blootgesteld aan infecties. Ons immuunsysteem is niet genoeg getraind. We zijn te schoon, en daar betalen we een prijs voor: meer allergieën.”

“Een tweede wijdverspreide hypothese draait rond andere eetgewoontes. Vijftig jaar geleden had niemand een kiwi in de fruitmand liggen. Nu groeit elk kind op met kiwi op z’n bord. In die context ontstaan ook bepaalde nieuwe voedselallergieën. Dat andere geografische eetgewoontes een grote rol spelen, zie je ook in Scandinavië en Japan: daar zijn veel mensen allergisch voor vis. In de VS, Engeland en Nederland is de pinda-allergie dan weer massaal aanwezig.”

“Een derde vaststelling is dat mensen meer geneesmiddelen gebruiken, en drugs als cannabis. Bijgevolg is er een toename van het aantal allergieën voor medicatie en cannabis. Ten vierde lokken verschillende allergieën andere allergieën uit. Eén op de twee pollenpatiënten ontwikkelt bijvoorbeeld vroeg of laat een fruitallergie.”

Ook klimaatverandering speelt een rol. Ebo: “Door de opwarming en de hogere CO2-concentraties duurt het pollenseizoen langer. Ook het aantal piekdagen waarop de kritische stuifmeeldrempel wordt overschreden, neemt toe. Een andere reden waarom klimaat invloed heeft, is de veranderende vegetatie. Doordat het warmer wordt, duiken nieuwe planten op zoals ambrosia of glaskruid. Deze twee soorten onkruid zijn belangrijke allergieverwekkers.”
(Lees meer...)
3 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding