Kan het plak in je bloedvaten door een hoog cholesterolgehalte nog natuurlijk weggaan?

Kan het plak in je bloedvaten door een hoog cholesterolgehalte nog natuurlijk weggaan? Dan spreek ik over iemand die een ongezond leven had, waardoor diegene plak door een te hoog cholesterolgehalte in zijn bloedvaten kreeg, maar nu weer gezond eet en een gezonde hoeveelheid cholesterol binnenkrijgt. Kan het plak in zijn bloedvaten dan weer 'slijten' door de jaren heen en weggaan zonder behandeling als hij zijn gezonde levensstijl aanhoud?

Toegevoegd na 32 seconden:
Met dat plak wat zich ophoopt bedoel ik atherosclerose.

Weet jij het antwoord?

/2500

Of het helemaal weg zal kunnen gaan op natuurlijke wijze durf ik niet te zeggen, maar er zijn aanwijzingen dat de plak bij een gezonde levenshouding (lees hoger HDL) verminderd kan worden al is het bewijs daarvan niet heel groot: "Uw lever maakt ongeveer 75% van het lichaamseigen cholesterol en volgens de conventionele geneeskunde zijn er twee soorten te onderscheiden: High-Density Lipoprotein, of HDL: Dit is het ‘goede’ cholesterol, dat helpt om cholesterol uit uw slagaders te houden, verwijderd elk proces van arteriële plaque en kan helpen hart- en vaatziekten te voorkomen." http://jessevandervelde.com/de-ongegronde-opvattingen-over-cholesterol-kunnen-nadelige-gevolgen-hebben-voor-uw-gezondheid/ http://www.nl.docvadis.be/erwinverstappen/document/erwinverstappen/cholesterolfolder/fr/metadata/files/0/file/CholesterolFolder_NL_JUL12_HD.pdf

Ja, waarschijnlijk kan dat. In je bloed komen twee soorten cholesterol voor; het LDL ('slechte cholesterol') en HDL ('goede cholesterol') Het LDL zorgt voor een transport van het cholesterol richting onder anderen de bloedvatwand. Daardoor ontstaan ophopingen van cholesterol in de wand van de bloedvaten, de zogenaamde plaques. Het cholesterol (en met name het LDL) wordt verhoogd door het eten van verzadigde vetten. Verzadigd vet zit vooral in room, boter, volle melkproducten, volvette kaas, vet vlees, koekjes, gebak en snacks. Het HDL zorgt voor een transport onder anderen vanuit de plaques naar andere organen die het gebruiken om andere stofjes van het cholesterol te maken. Door een gezondere leefstijl met meer sporten, consumptie van minder verzadigde vetten en wat meer onverzadigde vetten (vette vis en plantaardige olie bevatten onverzadigde vetten) kan het cholesterol (en dus het LDL) verlaagd worden; vaak zal het HDL daarbij zelfs wat stijgen. De hoogte van het cholesterol is in de praktijk meestal niet zo relevant. In de praktijk kijken we meer naar de hoogte van het LDL en naar de hoogte van het HDL tov het totale cholesterol (de cholesterol/HDL-ratio). Deze waardes kunnen met een gezonde leefstijl dus zeker verbeteren. Wel is het goed om te beseffen dat verreweg het meeste cholesterol door het lichaam zelf gemaakt wordt; de invloed van voeding is dus wel enigszins beperkt. Overigens is het echte harde bewijs voor het plaque-verkleinende effect van het HDL nog beperkt. Dit komt met name doordat onderzoeken hiernaar vele jaren in beslag nemen (het opbouwen en weer afbouwen van zo'n plaque duurt nu eenmaal jaren.) Zolang de onderzoeken lopen is er nu geen bewijs. Het positieve effect op hart- en vaatziekten is wel harder aangetoond. Ik ken meerdere cardiologen die bij hun patienten de plaques steeds kleiner zien worden in de loop der jaren na verbetering van de cholesterol ratio. Deze ervaringen worden echter niet gezien als bewijs. Helaas zijn er ook mensen waarbij de plaques niet afnemen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100