Hoeveel invloed heb je op de werking van je hersenen?

In hoeverre kun je de hoeveelheid gedachten / zorgen in je hoofd sturen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je hersenen vinden het makkelijk gebaande paden te volgen. Als jij je dus iedere dag zorgen maakt en piekert, zal dat al snel een ingesleten gewoonte worden. Het is mogelijk een ander pad uit te slijten, door bijvoorbeeld jezelf slechts tussen 19.00 en 20.00 uur toe te staan te piekeren. Het vergt wel wat oefening, maar op een gegeven moment wordt dat een nieuw automatisme.

Kort door de bocht: daar zijn veel manieren voor en hieronder noem ik er enkele. Er zijn meditatietechnieken waarbij je probeert om gedachtenloos te worden (als er geen gedachten zijn, pieker je ook niet). Bij voorbeeld Zen meditatie, maar er zijn vele andere vormen. Ook bij andere oefeningen zoals Yoga en Tai Chi ben je zo geconcentreerd op je ademhaling en lichaamshouding, dat je gedachten steeds verder wegzakken. Surf eens naar http://www.meditatieenbewustwording.nl/redenen-om-te-mediteren.html Zoals bij alles wat je leert zul je merken dat je er steeds beter in wordt en dat je daardoor het piekeren goed kunt onderbreken, of misschien wel helemaal stoppen. Al deze dingen kun je, na een periode van lessen om het goed te leren, (ook) alleen thuis doen. Kijk op http://www.zen.nl/nieuws/zenactueel_140214.php. Ook sport en spel kunnen helpen. Ik ben circa 40 jaar lange-afstandloper geweest en heb vaak ervaren dat zeker als je minstens een half uur aan het lopen bent, je gedachten wegsmelten als sneeuw voor de zon. Ook door helemaal op te gaan in iets dat niet geestdodend is, en ook geen grote geestelijke inspanning vereist, kun je je gedachten kanaliseren. veel hobby' s voldoen daaraan, van klaverjassen tot knutselen en van postzegels verzamelen tot houtsnijden. Maar ook spelen met je kinderen, vooral wanneer ze nog klein zijn, of met een huisdier, helpt zeker. Ook zijn er veel spellen voor volwassenen, die soms tegen de sport aanhangen, maar niet competitief zijn. Vooral als het element van ' winnen of verliezen' ontbreekt, helpen deze spellen en sporten. Aangetoond is dat mensen die een huisdier hebben, langer gezond blijven, langer leven en gelukkiger zijn dan mensen zonder. De zorg voor je huisdier en de liefde die je terugkrijgt zorgen voor de aanmaak van hormonen als serotonine en oxytocine en die veroorzaken een geluksgevoel; mede daardoor kun je met sommige dieren een hechte band krijgen waar jullie beiden van profiteren. zie de bronnen.

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/divers...
http://www.psychfysio.nl/1_16_3/
http://www.swiep.be/blog/positieve-effecte...

Direct antwoord op je vraag: heeeel weinig, iig volgens onderzoek minder dan 10%. Onderzocht is namelijk, dat we ons ongeveer 10% van onze gedachten bewust danwel redelijk bewust zijn. Dat betekent, dat we dus van 90% geen weet hebben. En dat is ook heel prettig, want anders zouden we niet in staat zijn iets anders te doen dan te denken :-) Dus met die 10% bewuste gedachten zouden we iets kunnen doen. Op zich is het best een klus als je gedachten wilt omdraaien / veranderen: dat vergt tijd, inzicht en aandacht en ..... bewust ermee bezig zijn. Dat kan bijvoorbeeld door meditatie en mindfulness, waarvoor je ook trainingen en cursussen kunt volgen. Je kunt dus leren om enige invloed te hebben op de werking van je gedachten, overigens niet op de hoeveelheid.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100