hoe kun je rustig blijven tijdens een gesprek?

Wat als je een gesprek hebt na een conflict. Hoe blijf je dan rustig en/of niet boos?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je kunt alleen rustig blijven wanneer je niet de behoefte hebt om de ander nog eens " de oren te wassen" . Wanneer je insteek voor het gesprek is om te horen waarom de ander zich zo gedragen heeft, en ook om uit te leggen waarom je dat gekwetst heeft, dan kun je rustig luisteren. Daarna pas je eigen verhaal doen. Allebei de partijen kunnen zich aan de volgende punten houden: - wat is er gebeurd? - waarom vond je het gedrag van de ander vervelend ? - hoe wil je het anders. Luister ieder goed naar het verhaal van de ander.

Zorg dat je het doel (het conflict oplossen) goed voor ogen hebt. Zorg ervoor dat je alles bij jezelf houd. Dus "ik ben van mening.." ect. Je bent boos om een reden, van te voren even vaststellen wat die reden is/was. Voelde je je niet gehoord, werd je beledigd, verdrietig, kwamen dingen op jou over als oneerlijk, ect.

Op het moment dat je gestrest raakt, boos wordt, of last hebt van een andere emotie die je gesprek kan belemmeren, haal dan diep adem. Door je ademhaling onder controle te houden en dus rustig door te ademen blijf / word je zelf ook rustig. Als je erg boos wordt, komt je adem heel hoog te zitten. Adem diep in, echt tot in je buik, en dan rustig uit.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100