Bij juist gebruik zijn de meeste laxeermiddelen niet gevaarlijk. Maar de wijze waarop jij deze middelen gebruikt, is zeer gevaarlijk.
De meest gevaarlijke is het feit dat het je elektrolytenbalans fors kan verstoren. Dat doet ondervoeding op zich al, maar samen met purgeergedrag (zoals het gebruik van laxeermiddelen) is dat risico nog vele malen groter. Doordat het (overmatig) gebruik van laxeermiddelen ervoor zorgt dat je vooral veel vocht verliest, verlies je ook elektrolyten (zouten) die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het meest gevaarlijk is dat hierdoor vrij snel een kaliumtekort kan ontstaan, wat kan leiden tot levensgevaarlijke hartritmestoornissen.
Een ander gevaar is natuurlijk je eetstoornis zelf: alle gedragingen die een normale voedselinname verstoren, zijn schadelijk. Daarbij is het belangrijk om te bedenken dat er bij te weinig inname sprake is van ondervoeding, óók als je een relatief normaal gewicht hebt. Een patiënt die in korte tijd veel afvalt, is ondervoed zelfs al heeft hij (of zij) overgewicht. Dat op zich kan al de duizeligheidsklachten veroorzaken die je beschrijft. Het gebruik van middelen om diarree op te wekken - dat is immers wat je doet als je laxeermiddelen gebruikt zonder dat je obstipatie hebt - zal dat alleen maar erger maken. Het is bekend dat ondervoeding zelfs bij gezonde mensen symptomen van een eetstoornis kan veroorzaken. Zo ontstaat een neerwaartse spiraal: hoe meer je afvalt, hoe meer je wilt afvallen en hoe mee je in je eetstoornis vast komt te zitten.
Ook een punt van zorg is je darmfunctie. Veel laxeermiddelen die zonder recept te koop zijn, werken door prikkeling van het darmslijmvlies. Deze middelen zijn niet geschikt voor langdurig gebruik en kunnen bij overmatig en/of langdurig gebruik ervoor zorgen dat je dikke darm zijn normale functie verliest. Dat kan blijvend zijn, zodat je levenslang afhankelijk bent van laxeermiddelen of andere maatregelen om jezelf te ontlasten. Daarnaast is er bij overmatig gebruik nog de weinig voorkomende maar wel zeer ernstige mogelijke complicatie van een darmperforatie.
Hoe dan ook is er bij jou sprake van een verergering van je eetstoornis, die je kans op gezondheidsproblemen nog verder vergroot. Dit is belangrijk: bespreek het zo snel mogelijk met je behandelaar(s). Hoe langer je wacht, hoe meer je in die neerwaartse spiraal terecht komt. Heb je op dit moment geen vaste behandelaar voor je eetstoornis, maak dan een afspraak met je huisarts.