Kan je door velletjes bijten huidkanker krijgen?

Ik bijt regelmatig mijn nagels maar dan bijt ik ook mijn velletjes. Kan je hierdoor huidkanker krijgen want kanker ontstaat wel door het ongeremd doorgaan van celdeling.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, die velletjes bijten is natuurlijk niet goed voor je en je kan er ontstekingen van krijgen, maar kanker zal je er niet van krijgen. In je lichaam delen dagelijks miljarden en miljarden cellen, die cellen die moeten worden gemaakt om dat velletje te vervangen zijn daar maar nietig bij

Ik heb bij het antoniuskankercentrum de oorzaken van huidkanker gevonden. Het ontstaan van huidkanker houdt verband met: UV-licht: de totale hoeveelheid ultraviolette straling die een mens in de loop van zijn leven opdoet. De cellen van onze opperhuid zijn uitgerust met een speciaal reparatiesysteem. Zij herstellen schade die door UV-straling in ons DNA ontstaat. Als een DNA-beschadiging op een belangrijk punt in het erfelijke materiaal niet gerepareerd wordt, ontstaat er een kwaadaardige cel. Deze kan groeien en uitmonden in huidkanker. Een overmatige blootstelling aan ultraviolette straling tijdens de kinderjaren (tot ongeveer 15 jaar). Hoe hoger de UV-belasting in de jeugdjaren, hoe groter het risico op basaalcelkanker op latere leeftijd. Het aantal keren dat iemand verbrandt. Naarmate een mens in zijn leven vaker verbrandt, neemt het risico op huidkanker toe. Het aantal keren dat iemand een nog niet gewende (= niet verdikte) huid van het ene op het andere moment volop aan ultraviolette straling blootstelt. Meer risico/oorzaken Bepaalde erfelijke kenmerken beïnvloeden het risico op huidkanker. Het gaat dan vooral om het huidtype dat wordt geërfd. Mensen met een lichte huid lopen meer risico op huidkanker dan mensen met een donkere huid en bij sommige huidafwijkingen bestaat een verhoogd risico dat zij ontaarden in huidkanker. Een voorbeeld daarvan is een bont patroon van moedervlekken, de zogenoemde klinisch atypische naevi. Mensen die op jongere leeftijd zijn bestraald voor een huidaandoening lopen een verhoogd risico op huidkanker op en rond de bestraalde plek. Ook mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan, bijvoorbeeld een niertransplantatie, hebben een verhoogd risico om huidkanker (vooral plaveiselcelcarcinoom) te krijgen. Dit komt door de medicijnen die zij vanwege de transplantatie (hebben) moeten gebruiken. Zij moeten voorzorgsmaatregelen in acht nemen bij de blootstelling aan ultraviolette straling. De ziekte kan ook ontstaan op plaatsen die niet of nauwelijks in de zon zijn geweest, in een litteken na röntgenbestraling of in langdurig bestaande wonden. Het bijten van je velletjes kan geen kanker veroorzaken.

Bronnen:
http://www.antoniuskankercentrum.nl/huidka...
http://www.huidinfo.nl/huidkanker.html

Het antwoord op je vraag is Nee. Je ontwikkelt geen huidkanker door het bijten van 'velletjes' of nagels. Er is ook geen sprake van ongeremde celdeling. Je lichaam deelt namelijk het aantal cellen dat nodig is, maar gaat niet door als het 'velletje' eenmaal terug is. Een velletje hangt namelijk vaak al los, en moet sowieso vervangen worden, als je het nu afbijt of niet. Nagels groeien vrij constant, ookal bijt je ze af, dan zullen ze even snel bijgroeien. Ook hier is er dus geen sprake van 'ongeremde' deling. Huidkanker kun je ontwikkelen door een reeks mutaties in een bepaalde cel. Een cel moet verschillende mutaties ondergaan op DNA niveau voordat deze transformeert tot een kankercel. Je cel heeft ook veel verdedigingsmechanismen hiertegen. Vergelijk het met een Jenga toren, je kan vrij veel steentjes weghalen, op een gegeven moment zal de toren (cel) steeds instabieler worden en minder functioneel, totdat deze op een gegeven moment omvalt (ontwikkelen van kanker). Er zijn bepaalde omgevingsfactoren die sneller mutaties in het DNA veroorzaken. De belangrijkste hiervoor zijn UV-straling, type van je huid en in mindere mate erfelijkheid. Maar deze factoren heeft Erna in haar bericht hierboven al goed uitgelegd. Dus maak je geen zorgen, het bijten van nagels en/of 'velletjes' heeft geen versnellend effect op huidkanker.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100