Wat is het nut van misselijk worden in voertuigen en/of vaartuigen?

Sommige mensen worden misselijk in een auto, bus, trein of op een boot. Wat is het nut hiervan? We ervaren pijn als waarschuwing dat we onze vinger moet terugtrekken uit de vlam van een kaars. Maar hoe zit dit met misselijkheid in/op voertuigen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er is geen nut. Het is meer dat we pas sinds een paar jaar met deze apparaten werken en er dus geen evolutionair proces aan de gang is geweest zoals dat bij pijn wel het geval is. Pijn helpt goed om te overleven als het een gevolg is van extreme warmte, dus als een organisme pijn ervaart bij extreme warmte zal hij beter overleven. Bij mensen die snel misselijk worden en mensen die het niet snel worden zit geen (iig geen noemenswaardig) verschil tussen overlevingskansen. Misschien dat mensen die snel misselijk worden eerder niet vliegen en daardoor minder vaak doodgaan in een vliegramp. Echter is het percentage dat misselijk wordt en daardoor besluit niet te gaan (dankzij medicatie) zo klein en de kans op een vervoersongeluk daarnaast ook heel klein dat er geen nut aan te wijzen valt.

Sommige reacties van ons lichaam hebben een doel. Sommige reacties hebben geen doel maar zijn een gevolg van iets. Reisziekte is een " gevolg" van conflicterend informatie in je hersens. _______http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Reisziekte_______ Van reisziekte zijn er verschillende vormen, de bekendsten zijn wagenziekte en zeeziekte. Het komt bij de verschillende vormen van vervoer voor, in een auto, op de boot of in een vliegtuig en is een gevolg van het vervoer. Het begint ermee dat iemand duizelig en misselijk wordt. De signalen van het evenwichtsorgaan en de waargenomen horizon komen niet meer met elkaar overeen. ________________________ Een chauffeur in een auto zal nooit wagenziek worden. Als je als passagier meerijdt, is je zicht niet steeds op de weg gericht en kan dat wat je voelt en wat je ziet (bijvoorbeeld boek, kaart, binnenkant van de auto,...) verschillend zijn. Omdat je ogen een stilstaand beeld hebben en je evenwichtsorgaan in je oren een beweging voelen. Dit "conflict" vertaald zich in wagenziekte, zeeziekte of reisziekte in het algemeen. Je kunt het ziek worden voorkomen door naar buiten te blijven kijken.

Bronnen:
http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Reisziekte

De soort misselijkheid die ontstaat in de auto/boot heeft wel nut, maar niet voor in de auto/boot. Want wat gebeurd er: je ogen zien dat de auto of boot stil staat ten opzichte van jou. Alleen je voelt wel bewegingen alsof je beweegt (wat ook zo is als je rijdt/vaart). Je zintuigen geven dus verschillende signalen. Je ogen zeggen: we staan stil. Je evenwichtsorgaan zegt: we bewegen. Je lichaam heeft door dat er iets niet aan de haak is, die denkt dat je bijvoorbeeld iets giftigst hebt gegeten, want het evenwichtsorgaan kan overstuur raken van gif (daarom kan je gaan braken van teveel alcohol). Je lichaam heeft een manier om zichzelf te beschermen en gooit uit voorzorg je complete maag inhoud naar buiten. Bron: http://www.npowetenschap.nl/videos/proefkonijnen/zeeziek.html Op minuut 46:20.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100