is het syndroom van tietze erfelijk ?

mijn moeder heeft het syndroom van tietze, en ik begin ook steeds meer klachten te krijgen. nu willen wij graag weten of dit syndroom erfelijk is

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik heb gevonden bij de patiëntenvereniging het volgende : ____________uit Tieze.nl _____ Is Tietze of Costochondritis erfelijk ? Mij is geen resultaat bekend van medisch onderzoek naar de erfelijkheid van Tietze of Costochondritis. Uit veel reacties blijkt echter dat Tietze veel voorkomt binnen één en dezelfde familie of hetzelfde gezin. Hoewel het ontstaan van deze aandoening afhankelijk is van veel factoren kan, tot het tegendeel bewezen is, voorzichtig worden aangenomen, dat er sprake is van erfelijke aanleg. ________________________ Mijn ervaring is dat patiëntenverenigingen goed op de hoogte zijn van de laatste resultaten van onderzoek. Voorzichtig wordt aangenomen ( nog niet bewezen ) dat er sprake is van erfelijke aanleg. Er is wel een verband aangetoond tussen stressfactoren en Tietze. Het is ook goed mogelijk dat de manier van omgaan met stress " familiair" bepaald wordt. Door anders om te gaan met stress kun je de ziekte positief beïnvloeden.

Bronnen:
http://www.tietze.nl/index.php?pageid=257&...

Nee, het is niet erfelijk. Maar als in jouw familie veel reumatische aandoeningen voorkomen, dan heb je vermoedelijk wel een verhoogde kans om het te krijgen. Het is niet bekend waardoor het syndroom van Tietze veroorzaakt wordt. Iemand kan dit plotseling krijgen, maar het kan ook langzaamaan ontstaan. Het syndroom van Tietze komt even vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Er zijn aanwijzingen dat bepaalde infecties het syndroom kunnen veroorzaken. Maar hier is nog geen sluitend wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Factoren die een verhoogd risico opleveren zijn: houdingsafwijkingen, beperkte spierkracht, bewegingsangst, en lage belastbaarheid. De volgende kenmerken worden in verband gebracht met het ontstaan van het syndroom: - fysieke inspanning - verkeerde houding - overbelasting of trauma - zwangerschap - luchtweginfectie - emotionele (in)spanningen - stress - herhaalde bewegingen die de borstkas uitzetten waardoor er krachten op het kraakbeen van de ribben inwerken (bijvoorbeeld veel hoesten of vaak de keel schrapen).

Bronnen:
http://syndroom.info/syndroom-van-tietze-oorzaak/
http://www.hierhebikpijn.nl/aandoening/96/...
http://www.reumafonds.nl/informatie-voor-d...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100