wat gebeurd er wanneer je terug wakker wordt wanneer de operatie nog niet gedaan is?

ik ben een hele tijd geleden eens onder narcose moeten gaan maar die keer ben ik voor dat de operatie gedaan was terug wakker geworden. Ik vond dit heel eng want ik werd nog beademd en al.
Na een tijdje viel ik terug weg. Ik vroeg me af hoe dat komt is dit de anesthesist die merkte dat ik wakker was of ging dit gewoon van zelf.
Binnenkort moet ik weer onder narcose gaan. Ik ben bang dat dit weer gebeurd hoe kan ik dit oplossen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat er gebeurt is verschillend per patiënt. Narcose is een combinatie van een slaapmiddel, een sterke pijnstiller, en een spierverslapper. Als één van die middelen niet goed werkt, is de narcose te licht. Soms wordt iemand dan wakker tijdens de operatie, zoals jij hebt meegemaakt. Dit is vaak een traumatische ervaring en nog meer als de pijnstiller niet voldoende werkt en de spierverslapper wél: iemand kan zich niet bewegen en voelt zich totaal hulpeloos omdat hij niets kan laten merken, maar voelt wel alles wat de chirurg doet. Gelukkig komt dit heel weinig voor. Het kan verschillende oorzaken hebben: de dosering van een middel kan te laag zijn, maar het kan ook zijn dat je lever bepaalde medicatie sneller afbreekt. Soms is er geen specifieke oorzaak aan te wijzen, maar over het algemeen is het zo dat mensen die deze 'awareness' meemaken, een lichtere narcose kregen dan mensen die het niet meemaken. Het is heel belangrijk om vantevoren aan te geven bij de anesthesist dat je deze ervaring hebt gehad in het verleden. Als er niet op ingespeeld wordt, heb je statistisch gezien namelijk een grotere kans dat dit opnieuw gebeurt. In Nederland wordt tegenwoordig meestal een preoperatief onderzoek gedaan voordat de operatie ingepland wordt. Hoe dat in België is (ik neem aan dat je daar woont?) weet ik niet. Mocht er voor jou niet zo'n onderzoek gepland staan of zou je de anesthesist pas zien op de dag van de operatie, meld dan aan je chirurg wat er gebeurd is en vraag of je de anesthesist vantevoren kunt spreken. Als dit bekend is, zal de anesthesist extra rekening houden met dit risico. Misschien wordt er gekozen voor een ander narcosemiddel of wordt er voor de zekerheid wat hoger gedoseerd, maar in elk geval zul je tijdens de operatie extra gecontroleerd worden. Een (te) lichte narcose is soms op te merken aan veranderingen in de bloeddruk en hartslag, en in veel ziekenhuizen is het ook mogelijk om tijdens de operatie een EEG-monitor aan te sluiten. De anesthesist kan dan je hersenactiviteit zien, en bij de minste hint dat de narcose wat aan de lichte kant is (dit is lang voordat jij bewust bent) direct ingrijpen. Bespreek in elk geval je angst en zorg ervoor dat er voldoende maatregelen worden genomen om je angst weg te nemen. Angstig een operatie ingaan zal je herstel namelijk niet ten goede komen. Dring gerust aan: wat jij hebt meegemaakt kan zeer traumatisch zijn en je hebt helemaal gelijk dat je jezelf wilt beschermen voor weer zo'n ervaring.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100