Wat moet ik aan met mijn borsten ?

Hoi, ik bem nu 16 jaar en ik heb cup 65f, ik ben echter maar een heel klein meisje, namelijk 1,46 en k heb ontzettend veel last van mijn rug.. ik kan bijna nergens bh's vinden op maat of iets en met werk is het ook verschrikkelijk vanwege mijn rug klachten. Ik ben al bij de dokter hiervoor geweest en ben door verwezen naar een chirurg die ernaar heeft gekeken en mij heeft aangeraden pas rond mijn 18e een borstverkleining te laten doen. Ik zit ook nog niet aan de pil dus ik heb een grote kans nog grotere borsten te krijgen. Kan ik iets aan mijn rug oplopen ?, iets schadelijks ? En wat zou ik zo tijdelijk misschien kunnen doen om er toch met minder last doorheen te kunnen komen ?

Alvast bedankt!

Toegevoegd na 1 minuut:
Ben ik de een van de enigste die dit zo extreem heeft qua grootte en lengte verschil ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je een klein en smal meisje bent, is je cupmaat al gauw vrij groot in verhouding. Zo is 65f qua grootte van de cup gelijk aan 70e, 75d en 80c - en dat is weer een vrij gemiddelde maat. Wat dat betreft zijn niet zozeer je borsten heel groot, maar wel in verhouding tot jouw lichaam. Als je nog wat groeit dan zou je - bij een gelijk blijvende cupmaat - vanzelf uitkomen op een wat meer acceptabele maat. Maar goed: op dít moment heb jij last van het gewicht van je borsten. De chirurg heeft gelijk: nú opereren is weinig zinvol, ook omdat je borsten nog kunnen groeien en het resultaat moeilijk te voorspellen is. Daarbij is een borstverkleining een heel wat grotere ingreep dan een borstvergroting, met ook bijkomende risico's voor o.m. het gevoel in je tepels en de kans dat je ooit borstvoeding zou kunnen geven. Het is dan wel logisch dat een plastisch chirurg in elk geval wil wachten tot je bent uitgegroeid, omdat je dan pas écht kunt beoordelen hoe de verhouding is tussen je borsten en je figuur. Als dan blijkt dat je inderdaad borsten hebt die zoveel groter zijn dan wat past bij jou als vrouw, dan begrijp ik het helemaal als je ze wilt laten verkleinen. Maar tot die tijd is het toch een kwestie van afwachten en zien hoe jouw lichaam zich verder gaat ontwikkelen. Je klachten zijn er natuurlijk nú ook al, dus daar moet je een oplossing voor vinden. In elk geval een goede BH voor een meid met jouw verhoudingen van groot belang. Er zijn lingeriezaken die gespecialiseerd zijn in vrouwen met een kleine omvang en grote cupmaat. Bezoek zo'n zaak eens. Bij een goed passende BH worden je borsten vooral gesteund door de onderste band, níet de schouderbandjes. Met zwaardere borsten komt er toch wel wat gewicht aan die bandjes, maar dan zijn bredere en vooral goed zittende en passende banden beter dan de standaard bh-bandjes. Vervolgens kun je je huisarts vragen om een verwijzing naar een fysiotherapeut of oefentherapeut Cesar of Mensendieck. Die kunnen je helpen om je rugspieren te trainen en een goede houding aan te nemen zodat je het gewicht zo goed mogelijk kunt opvangen. Ook kun je je spieren beter leren ontspannen, zodat je minder last hebt van je rug en nek. Als het echt niet te houden is zou je met je huisarts kunnen overleggen over pijnstilling, al hoop ik van harte dat dat niet nodig is. Daarnaast is warmte vaak prettig op pijnlijke spieren, en misschien kan iemand in je omgeving leren je te masseren. Ook zulke kleine dingen kunnen soms veel helpen.

ik ken iemand die net hetzelfde had als jij, ze was wel wat ouder, die heeft haar borsten laten verkleinen omdat ze teveel last kreeg van haar rug, de operatie is door de ziekenkas terugbetaald omdat het voor medische problemen was

Het zal vreemd zijn dat een 'vader' in zijn 50ste levensjaar op dit topic antwoordt, maar ik denk dat wij beter geplaatst zijn om de vorm naast de inhoud te plaatsen. Een antwoord 'out of the box' dus van mij: Borsten zijn vetweefsel. Wij mannen hebben daar minder last van, maar als wij meer eten dan wij verbruiken (wij verbruiken al meer), gaan ook wij borsten kweken en op oudere leeftijd deels vanzelf bij dalend energieverbruik en dezelfde voedingsgewoonten ook een buik. Bij vrouwen gaan borsten ook erg mee met de voedingsgewoonten. Ik wil je vragen om ver vooruit te kijken in de toekomst voor zo'n problemen, niet kort nabij. 1. Maak onderscheid tussen fysische problemen en psychische problemen. Het woord 'ziekte' bijvoorbeeld bestaat niet op psychisch vlak, daar spreekt men van 'buiten normaal'. Ik merk hier een grote psychische factor als je spreekt over 'te grote borsten', namelijk van wat de anderen er zullen van denken, versus van wat je er echt zelf over zou denken als je die anderen wegdenkt. 2. Je bent jong. Je sterke pubergroei (bij meisjes soms al vroeg rond 10de maar vooral naar 12de jaar toe) zorgde ervoor dat je toen misschien mager was, bij jou, is die lichaamslengte dan wellicht beperkt gebleven, maar het verschil met je leeftijdsgenootjes is je dan pas wellicht beginnen opvallen. Maak weer onderscheid 1 van ver terug tot nu en projecteer het ver vooruit. Je lichaam past zich aan aan wat je doet en ook niet doet. 3. Zo komen we op het fysische: Je hebt last van je rug. Wellicht heb je in kern gewoon een foute rughouding, en moet je volgens mij zeker op de leeftijd NU een training starten van bijv. 6 à 12 maanden om alle spieren van lenigheid te trainen: Niet overtrainen, maar luisteren naar de pijn. Bijv. (je zult lachen en de meisjes uit je groep nog meer) maar ik ga nu bijv. een turntraining leren ook voor mijn rug op hoge leeftijd (ook daar zullen ze mij uitlachen, maar als het mij lukt om in 2017 flikflakken te doen op de grond, zullen ze wellicht niet meer lachen met mij). Als je bijvoorbeeld duursport zult doen (dus heel, heel traag lopen, maar dan een stijgende afstand elke maandagavond bjivoorbeeld van 1 km tot 5 km tot volgend jaar 20 km), hoef je NIET te vermageren, maar zul je merken dat je maag bepaalde voeding niet meer WIL. In het begin gaan je borsten dan echter hangen en slap worden en dat is ook echt niet mooi noch fijn, maar op termijn krijg je een getraind lichaam. Rest in opmerking.

Trainen! Zorg dat je buik- en rugpieren heel sterk worden. Het moet een mens in principe lukken om permanent met een rugzak om te lopen. En is een stevige sportbeha misschien wat? (niet te strak natuurlijk) Hoe dichter je het gewicht bij je lichaam houdt, des te lichter het is (draag maar eens een rugzak met gestrekte armen voor je).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100