Klopt de redenering dat je de verbrandingsgassen van een houtkachel zal ruiken als/voordat er CO in de kamer terechtkomt?

Zou dit ook de reden zijn waarom meer CO-ongelukken gebeuren met geisers, omdat verbrand gas minder ruikt dan verbrand hout?

Weet jij het antwoord?

/2500

De oorzaken van ongelukken met CO (koolmonoxide) zijn: onvolledige verbranding, onvoldoende ventilatie en het reukloos zijn van koolmonoxide. Verbrandingsgassen die je ruikt zijn dus absoluut GEEN koolmonoxide (CO). Toegevoegd na 1 minuut: Kortom, de redenering klopt niet per definitie.

CO ontstaat door een onvolledige verbranding van koolstof. In de praktijk, doordat er iets staat te verbranden, maar er eigenlijk te weinig zuurstof is voor de verbranding. (maar wel weer genoeg om de vlam te laten voort branden). Dit kan met ELKE brand gebeuren. Maar wat is het verschil dan tussen een haardvuur en een geiser? Kort gezegd, de verontreiniging. Huisgas (ben even kwijt of het butaan of een mengsel is) heeft heel weinig verontreiniging (zwavel, stikstof, fosfor, etc) en brandt heel schoon op. Er zijn bijna geen bijproducten die je zal kunnen ruiken. De temperatuur van een geiservlam is ook veel hoger, 600+ graden (blauwe vlam) Bij een houtkachel is het anders. Daar gaat hout in en dat zit vol met verontreining. Op moleculair niveau zit het vol met allerlei organische elementen die je goed kan ruiken als het verbrand. Daarbij brandt een houtkachel zelden zodanig warm dat alles volledig verbrand en heb je eigenlijk per definitie al CO in de rook zitten, 200 - 300 graden (rough estimate), gele vlam. Een gele vlam geeft al per definitie aan dat er een onvolledige verbranding is. Als je een allesbrander hebt, en ook alles er in gooit, weet je zeker dat er veel verontreiniging aanwezig is. Zo'n houtkachel zal je ALTIJD ruiken. Let er wel op dat als je het ruikt er dus ook al CO tussen zit en dat dit dus schadelijk kan zijn / is. Dus nee, je beredenering klopt niet in de zin dat je al de rook ruikt voordat eer CO de kamer binnen komt. Je ruikt de rook en dan weet je dat er ook CO tussen zit. Als je het gaat ruiken, ventileren! Gezond verstand zegt dat ook, dat je niet lekker in de rook gaat zitten... Maar weet dat je CO in ademt zodra je de rook ruikt. Het zal wellicht niet veel zijn en ook niet (echt) schadelijk als je dat maar niet dagelijks doet, maar je zal wel CO inademen. (Dit geldt natuurlijk ook voor een kampvuur. Maar als je midden in de rook zit, blijf je ook geen uur zitten. Bij een kampvuur ruik je de rook eigenlijk ook altijd).

Beste Liekes, Wanneer je hout stookt en dan verbrandingsgassen ruikt, betekent dit niets meer of minder dan dat de trek in je schoorsteen (nog) onvoldoende is, dus dat er gassen in je kamer komen. Koolmonoxide is reukloos en ontstaat, los van andere verbrandingsgassen, als de verbranding onvolledig is. Het wel of niet ruiken van vervrandingsgassen zegt helaas niets over de aanwezigheid van koolmonoxide (kolendamp). Wel is het zo dat als je, ook als de kachel al een tijdje brandt (10 a 20 minuten) en je nog steeds ' rook' in de kamer ruikt, je eens de schoorsteen moet laten vegen of ervoor mlet zorgen dat de trek verbetert. Een slecht werkende schoorsteen is een bron van veel ongelukken, inclusief kolendampvergiftiging. Het is wel normaal dat de trek in je schoorzteen ' even op gang moet komen', een koude schoorsteen trekt minder goed. maar als je jouw vuur aanmaakt met wat kranten, een aanmaakblok of met behulp van een beetje lampolie e.d. moet de schoorsteen in enkele minuten goed gaan trekken. Gebruik nooit spiritus of benzine om je haard aan te steken!! Om het risico van kolendamp te beperken: (1) zorg voor voldoende ventilatie naar de ruimte waar gestookt wordt toe. Een vuur verbruikt zuurstof en die moet worden aangevuld. (2) onderhoud je rookkanaal/ de schoorsteen goed, laat dit doen door een vakman (3) zet de smoorklep helemaal open als je de kachel aansteekt en doe deze pas (gedeeltelijk) dicht als je alleen nog gloeiende houtskool in de haard hebt liggen. Je kunt makkelijk controleren of je de smoorklep te snel dicht doet, dat zie je als de vlammen in de haard donkerder worden wanneer je die klep (deels) sluit. Elk vuur produceert enige koolmonoxide, maar dit verbrandt tot kooldioxide als er genoeg zuurstof bij je vuur kan. Die gassen verdwijnen vervolgens door de schoorsteen. Ik heb een uitgebreid artikel geschreven over houthaarden en brandhout, zie de bronnen. Over de gevaren van slecht trekkende schoorsteen en kolendamp zie ook Van Ledden Hulsebosch (bronnen).

Bronnen:
C. L. Van Ledden Hulsebosch. Veertig...
Hurkmans, Willem. Houtkachels, open...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100