Als je spinazie niet mag opwarmen, hoe zit het dat met voorgekookte of diepvries spinazie? Die warm je dan toch ook voor de 2e keer op?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is een zeer hardnekkig misverstand dat er iets speciaals aan spinazie is waardoor je het niet opnieuw zou mogen opwarmen. Het hele verhaal is namelijk te herleiden tot een rekenfout van de betreffende onderzoeker. Er komen geen spannende hoeveelheden nitriet vrij bij het opnieuw opwarmen van spinazie. Voorgekookte of diepvriesspinazie warm je inderdaad voor de tweede keer op, maar dat is geen enkel probleem. En zelf kun je ook gerust een maaltijd met spinazie maken, invriezen en later opnieuw verwarmen.

je kan het 10 keer opwarmen, het is nl. een urban myth http://www.uk.rug.nl/archief/jaargang35/19/04d.php

Het is een fabeltje dat je spinazie niet mag opwarmen. Ooit heeft iemand een rekenfout gemaakt bij de hoeveelheid nitraat wat vrijkomt bij opwarming. Spinazie kun je gerust opwarmen!

Je mag spinazie niet te lang doorkoken. Vooral in de pan met slecht doorroeren kan problemen opleveren met nitraat omzetting naar nitriet. Opwarmen in de magnetron levert geen problemen op.

Industrieel diepgevroren groenten zijn op dit vlak minder delicaat: men koelt ze zeer snel tot extreem lage temperaturen waardoor de bacteriën gedood worden en niet de kans krijgen om bij de opwarming een interactie aan te gaan met eventuele nitraten. De bacteriën, die nu eenmaal niet te vermijden zijn in voedsel dat werd bewaard, verhogen de omzetting van nitraat in nitriet tijdens het opwarmen van het voedsel. Je moet dus voorzorgen nemen: hebt je na de maaltijd groenten over, dan koel je die zo snel mogelijk en zet ze in de koelkast. Bij het opwarmen brengt je de spinazie snel aan de kook en eet ze ook snel op.

Een aantal antwoorden wezen al op de omzetting van nitraat in nitriet. Belangrijk is dat het gerecht na de eerste keer koken snel wordt afgekoeld en gekoeld bewaard wordt. Dat laatste geldt trouwens voor veel gerechten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100