Waarom zou hoestdrank helpen tegen het hoesten terwijl deze in je maag terecht komt en niet langs je luchtwegen gaat?

Ik snap wel dat het niet goed is om siroop in je longen te gooien, maar de hoestprikkel ontstaat bij de ingang van de longen. Hoestdrank loopt alleen door je keel en verdwijnt vervolgens in je maag.

Heb wat op internet gekeken, zie nergens een bewijs dat het echt de hoestprikkel verhelpt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hoestdranken werken vrijwel nooit vanwege een gebrek aan werkzame bestanddelen, maar mensen kunnen er niet tegen om machteloos te zijn tegen het hoesten. Daarom zijn ze vaak erg tevreden met de hoestdrank.

De werkzame stof in hoestdrank (vaak codeïne) komt via je maag in de bloedbaan en bij de zenuwen terecht die de prikkel veroorzaken. In feite remt het de prikkel waardoor het hoesten stopt. Maar soms moet je hoesten omdat er slijm vastzit, dan is een hoestdrank met slijmoplossend middel noodzakelijk. Zoals fluimacil.

Hoestdranken bevatten vaak zoethoutextract, thijm, mierikswortelsap of andere stoffen, die lekker zacht aanvoelen aan de keel, maar de hoest niet anders beïnvloeden dan het zuigen op een snoepje. Dit soort middelen bevat geen werkzame bestanddelen, maar kan ook niet veel kwaad. Mensen die geen drop mogen wegens hoge bloeddruk of een hart- of nierziekte mogen deze middelen niet gebruiken.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoestdrank

Zoals veel medicijnen worden de stoffen opgenomen in het bloed en worden op die manier 'vervoerd' door het lichaam. Slijmoplossende middelen zijn broomhexidine en acetylcysteine.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100