Wat gebeurd er met je lichaam na een bestraling.

Ik was mee met "iemand"die word bestraald.
Er valt weinig te zien aan de buitenkant tijdens bestalen, iets van verbrandingsverschijnselen, maar wat gebeurd er eigenlijk aan de binnenzijde... gaan alle cellen dood dood wat wordt bestraald?
Maar waarom besparen ze dan evengoed in dit geval dus de hele borst als alles binnenin toch gaat ( zeg maar).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik ben een 'ervaringsdeskundige' en kan zeggen dat het lang niet altijd zo perfect gaat als in de vorige antwoorden beschreven wordt. Het volledige bestraalde weefsel is namelijk beschadigd, en deskundigen gaan ervan uit dat dat zich weer herstelt na een aantal jaren. Bij sommige mensen gebeurt dat ook, maar lang niet bij iedereen! Eind 2006 ben ik bestraald en heb daaraan overgehouden: - lymfoedeem in borst, - fibrose in borst, long en slokdarm. Prognose is dat er vrijwel geen kans meer is op herstel van dit weefsel. Ik wil maar even zeggen: de theorie klinkt goed, maar de praktijk is vaak anders!

Met bestralen wordt er een energie gegeven aan de cellen die zich in het bestraalde gebied bevinden, die cellen geven dat door aan de celkern van de kwade cel/ goede cel die daardoor beschadigt. Cellen houden niet van die energie en vooral de kwade cellen hebben niet het vermogen ( ze zijn maar met één ding bezig, explosief groeien ) welke de goede cellen wel hebben, namelijk zich te herstellen. Er gaan meer kwade cellen dood, dan goede cellen en daardoor kan men weefsel behouden en doeltreffend tegen sommige vormen van kanker optreden.

Als je eens een keer navraag dan merk je dat een persoon in 3 richting wordt behandeld, elke keer weer een ander richting. het gebied dat behandeld moet worden wordt vanuit elk richt iedere keer bestraalt. helaas moet deze straling ook langs gezonde weefsel maar omdat er iedere keer vanuit een ander hoek wordt bestraalt, zal de gezonden weefsel niet ieder keer worden bestraalt. en maar slechts 1/3 van de straling krijgen. En dat is nog wel acceptabel. de gezonde weefsel zal hier nauwlijks schade aan overhouden terwijl de kankercellen wel volledig worden bestraalt en dood gaan. Normaal gesproken delen cellen zich om de zoveel tijd. In de celkern zit het DNA opgeslagen, DNA bestaat uit chromosonen. Bij een celdeling wordt er een kopie van deze DNA gemaakt. Rontgenstraling is eigenlijk gammastraling. Deze gammastraling zorgt ervoor dat de DNA van een cel gemuteerd raakt. Dus de chromosonen raken uit orde. Hierdoor kan een cel niet meer inleven blijven en zich tevens ook niet meer delen.

Gezonde cellen gaan dan makkelijker zich herstellen, dan kanker cellen...

Bronnen:
http://www.mst.nl/radiotherapie/wat_is_rad...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100