Stel: je moedervlek jeukt, maar ziet er normaal uit. Is dat erg?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Melanoom is een ernstige vorm van huidkanker die ontstaat uit pigmentcellen in de huid. Wanneer een melanoom in een vroeg stadium wordt herkend is de kans op uitzaaiing echter niet groot. Moedervlekken die veranderen van uiterlijk of klachten gaan geven zoals jeuk en pijn kúnnen mogelijk getransformeerd zijn in een melanoom. Gelukkig zijn veel mensen alert op veranderende moedervlekken en melden zij zich bij klachten snel bij de huisarts of de dermatoloog. Nog even de belangrijkste alarmsymptomen voor moedervlekken op een rij: - Kleurverandering in de moedervlek (nieuwe donkere elementen of juist lichte ophelderingen zijn verdacht) - Verandering van vorm van de moedervlek (grilliger begrenzing, dikker worden, opvallender ten opzichte van andere moedervlekken etc.) - Jeuk aan de moedervlek - Pijn - Bloeden van de moedervlek Conclusie: houd de moedervlek in de gaten en ga als je er echt ongerust over bent even naar je huisarts.

Niet zelf dokteren en hier gaan zoeken, maar v/d week even langs huisarts gaan. We zijn hier geen helderzieners.

Met jeukende moedervlekken meteen naar de huisarts gaan... Melanomen maken heel snel metastasen (lees uitzaaiingen) en risico moet je hier echt niet mee lopen... Meteen naar de huisarts, echt doen hoor...

Als die moedervlek al je leven lang af en toe jeukt (bv bij veranderende weersomstandigheden), zou ik me geen zorgen maken. Als de moedervlek voorheen nooit jeukte, en het echt opvalt dat ie dat nu wel doet, dan MOET je er echt even mee bij de huisarts langs. En....vooral geen paniek hoor, maar je moet wel ff langsgaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100