Moet men veel of weinig drinken tijdens de maaltijd?

Drinken tijdens het eten:
ja of nee?
Ik heb altijd begrepen dat veel drinken tijdens het eten slecht is voor de spijsvertering. Waarschijnlijk omdat het maagzuur sterk verdund wordt, en het verteren daardoor wat moeizamer verloopt. Vandaar dat ik mijn kinderen nooit meer dan een half glaasje water bij het (avond-)eten geef.
Wie schetst echter mijn verbazing toen mijn schoonmoeder het afgelopen weekend mijn kinderen dwong om veel te drinken, "omdat het eten anders als een droge bal in hun maag zou blijven zitten" (eveneens met een slechte sprijsvertering tot gevolg).

Mijn vraag: wat is uw visie op drinken tijdens het eten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jouw vraag staat l e t t e r l i j k hier: En een antwoord ook. http://www.ouders.nl/friso/v0008.htm Ik heb altijd gehoord dat het niet goed is, drinken tijdens de maaltijd. Mijn kinderen geven hun kinderen juist wel altijd water bij het eten. Hier http://www.goeievraag.nl/vraag/water-drinken-tijdens-maaltijd-slecht.21062 krijg je allerlei heel verschillende meningen.

Ja het is goed maar met mate.

Het lichaam geeft dat echt zelf wel aan. Als je te weinig drinkt, heb je (afhankelijk van het eten) inderdaad het gevoel dat er een "droge bal" een hele tijd in de maag blijft liggen. Dan moet je dus meer drinken. Ook bij krampen kan drinken helpen. Misschien dat die krampen ontstaan doordat de maag moeite heeft de "harde bal" te kneden - geen idee eigenlijk. Ik luister gewoon naar mijn lichaam. Heb ik dorst, dan drink ik. Heb ik geen dorst, of zelfs een "waterbuik"-gevoel, dan drink ik niet. Leer je kinderen te luisteren naar de signalen die hun eigen lichaam hen geeft. Als je daar nu mee begint, hebben ze daar de rest van hun leven heel veel profijt van!

In plaats van water tijdens de maaltijd kun je ook soep tijdens de maaltijd serveren. Klinkt misschien vreemd, maar in Japan doen ze niet anders. In Japan wordt de soep niet vooraf gegeten, maar tijdens de maaltijd. De mensen in Japan worden over het algemeen ouder dan de mensen hier in Nederland, dus ongezond zal het vast niet zijn.

Zoals met alles is er een optimum, het maagsap sterk verdunnen is onhandig, omdat de concentratie zoutzuur dan te laag wordt om zijn bactericide werking uit te kunnen oefenen. Een "droge bal "is ook ongewenst, omdat het voedsel dan niet/niet goed met het maagsap in aanraking komt. Luisteren naar je lichaam moet je wel leren. Voor mensen die dat niet kunnen: bij "droog "voedsel glaasje water, bij nat voedsel niet. Drinken in kleine slokjes tussen de happen door werkt het best. Een kledder water vooraf zou ik niet doen. Eet smakelijk en pas op voor haarballen!

liever niet drinken tijdens het eten: beter een half uur ervoor of een half uur erna ivm een goede spijsvertering. zo wordt in de Ayurveda (voor info over wat dat is kijk eens hier http://www.starmanproductions.nl/ayurveda/ayurveda.html) en vanuit de chinese gezondheidsvisie geredeneerd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100