ik word ' s nachts wakker omdat ik moet plassen maar als ik naar de w.c. ga dan lukt het plassen niet. Hoe kan dat en hoe los ik het op?

Ik gebruik morfinepleisters, weet niet of dat er iets mee te maken heeft?
Het heeft tot nu toe op z'n langst 2,5 uur geduurd voor ik kon plassen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Om te beginnen met dat wat je vraagt, namelijk of het door de morfinepleisters kan komen: dat kan zeker. Urineretentie (het niet of moeilijk kunnen (uit)plassen) kan een bijwerking zijn. Bij opiaten ontstaat bijna standaard obstipatie door vertraagde beweging van glad spierweefsel, maar ook de blaas bestaat uit glad spierweefsel. Daar komt bij dat opiaten spasmen of een verhoogde tonus van de sfincter kunnen veroorzaken. Beide problemen op zich kunnen er voor zorgen dat je niet goed kunt plassen. Wat je daaraan kunt doen zul je met je arts moeten overleggen, maar als je medicatie de oorzaak is dan ligt een wijziging van je medicatie voor de hand. Hoewel het bijwerkingsprofiel van alle opiaten aardig overeenkomt, zijn er grote verschillen per patiënt. Het kan dus goed zijn dat een ander opiaat bij jou dan niet deze bijwerking veroorzaakt. Daarbij zijn er ook nog middelen die specifiek werken tegen zenuwpijn. Maar retentie kan ook optreden bij een zenuwinklemming in het ruggenmerg. Als de oorzaak van de zenuwpijn in je nek mogelijk aanleiding kan zijn tot een beknelling van zenuwen, bijvoorbeeld bij een hernia of vernauwing, is het dus mogelijk dat je plasprobleem hiermee te maken heeft. Daarnaast zijn er nog talloze andere oorzaken mogelijk. En de behandeling hangt natuurlijk af van de oorzaak. Het kan een vrij simpel probleem zijn dat opgelost kan worden met gespecialiseerde fysiotherapie. Als er een specifieke oorzaak voor is, zoals een zenuwbeknelling, blaasdivertikel, vernauwing van de plasbuis of verzakking, kan soms die oorzaak (operatief) aangepakt worden. Is dat niet aan de orde, dan kan de retentie zélf behandeld worden. Soms kan dit met medicatie of het oproepen van de plasreflex door een bepaalde techniek van kloppen boven het schaambeen. Is dat afdoende, dan zou je kunnen leren katheteriseren, dat is een vrij simpele techniek om zelf met een dun slangetje je blaas te ledigen. Nu loop ik erg op de feiten vooruit, maar omdat je vraagt wat eraan gedaan kan worden, noem ik wat mogelijkheden op. Hoe dan ook moet je naar je (huis)arts gaan. Urineretentie kan afhankelijk van de oorzaak en ernst je blaas of zelfs nieren beschadigen als je er niets aan doet, dus er moet altijd naar gekeken worden. Ik kan zo niet verklaren waarom het probleem alleen 's nachts zou ontstaan, maar dat is dat is dan ook aan je arts om uit te zoeken.

's nachts gaat je adrenaline omhoog, omdat je metabolisme op dat moment het laagste is. Je metabolisme zorgt voor energie door de cellen te stimuleren, wegens gebrek aan energie word je adrenaline aangesproken als een soort backup. Dit geeft bij veel mensen tussen 2 en 4 uur het probleem dat ze wakker worden, met het gevoel dat je moet plassen, een verhoogde hartslag, een droge mond, paniekerig gevoel, koud en/of zweten. Toegevoegd na 2 minuten: Zorg dat je stofwisseling omhoog gaat, dan gaat de stress in je lijf omlaag en kun je uiteindelijk beter doorslapen. Kijk hoe je temperatuur is in de ochtend, 36,7 C is een goede temperatuur als je net wakker bent.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100