Floww als stralingsbeschermer, werkt dat?

Volgens Floww International is het mogelijk om met hun stralingsbescherming producten onnatuurlijke elektromagnetische stralingsvelden om te vormen tot natuurlijke velden. Hiermee zou straling een minder negatief effect hebben op de gezondheid want straling kan naar zeggen gepaard gaan met een tal van gezondheidsklachten (depressie, vermoeidheid, etc.).

Ik vraag mij af of hier voldoende bewezen onderzoek naar is gedaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bottom line: een hoop onderzoek; niks bewezen. (Overigens wordt in de natuurwetenschap nooit iets "bewezen", laat staan dat er zoiets is als "bewezen onderzoek"; maar ik bedoel dat er hier geen grootschalige consensus/overeenstemming is tussen onderzoeken.) Het gaat hier over radiogolven van bijvoorbeeld mobiele telefoons, begrijp ik. Uit het feit dat er geen eenduidigheid is mag je afleiden dat áls het effect er is, dat het dan zeer zwak moet zijn. Ik denk dat dat momenteel de meest genuanceerde mening is die je kan hebben. Vervolgens is je vraag om het Floww principe werkt. Ik ken de methode niet uit onafhankelijke bron, maar ga af op je beschrijving dat ze "onnatuurlijke" velden omzet in "natuurlijke" velden. Op de flow-website (link #1) staat dat de elektromagnetische straling wordt omgezet in een veld van natuurlijke, lichaamseigen frequenties. Kijk, mobieltjes werken met radiogolven met een bepaalde golflengte. Daar valt niet veel aan te sleutelen, anders zijn het geen radiogolven meer en dan zou je telefoon überhaupt niet meer werken. Kortom, als je telefoon met z'n antenne in staat blijft een zendpaal te bereiken dan blijft ie ook in staat je lichaam te bereiken. En dan zie ik onmogelijk in dat de uitwerking daarvan anders zou zijn. (Nog even afgezien van het feit óf er een negatieve uitwerking is.) Je kan de radiogolven wel wegkrijgen: dan moet je je telefoon simpelweg uitzetten (is makkelijker dan afschermen). Maar dan kun je niet meer bellen. Vervolgens claimt de producent ook nog een "Floww® Veld" te produceren. Niemand weet wat dat zou moeten zijn, er is geen natuurkundige die het ooit gemeten heeft, dus dat is volkomen lariekoek bedacht door crackpots. Ik heb nog even voor de zekerheid gekeken op PubMed, een database van medische onderzoekspublicaties, op het woord "floww" (link #2). Er is één onderzoek dat een hit geeft. Maar dat is omdat de auteurs een typfout maakten toen ze "flow" wilden schrijven. Kortom, nul wetenschappelijk onderzoek. Kortom, of EM-straling schadelijk is, dat is betwist*. Of de floww methode werkt, dat lijkt me duidelijk van niet. *: Gamma en Röntgen EM-straling is zeer zeker schadelijk, maar dat is niet de straling waar hier over gesproken wordt, en geen floww-adapter die daartegen helpt.

Bronnen:
http://www.floww.com/products/mobilefloww
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=%...

Jammer dat er zo makkelijk reacties worden geplaatst die zeer stellig zijn zonder alle achtergronden en feiten te vermelden. De reactie van deze meneer of mevrouw is helaas gestoeld op aannames en die zijn op een aantal punten feitelijk onjuist. Ook is het belangrijk om te beseffen dat als er geen bewijs is dat iets bestaat, dat niet betekent dat het niet kan bestaan. Ter illustratie: nog maar enkele maanden geleden is er een 'nieuwe' kniepees ontdekt, die tot dusver nog nooit door iemand was opgemerkt! Daarbij zijn er wel degelijk onderzoeken die een effect laten zien van zwakke EM-straling (we noemen: Adey, Frey en Kirson). Op zich ook logisch, want de mens is een elektromagnetisch wezen. Zowel ons hart als onze hersenen genereren een EM-veld dat je met een EEG en ECG kunt meten. Zonder op alle details te reageren wil ik graag betogen dat het verhaal een stuk genuanceerder ligt dan in de eerdere reactie wordt weergegeven. Wat mij betreft pleit het voor de fabrikant van Floww dat er meerdere onderzoeken naar de werking van de producten worden uitgevoerd. Zo loopt er nu een onafhankelijk gerandomiseerd onderzoek, dat wordt uitgevoerd door degelijke, erkende wetenschappers van de Teesside University in Middlesbrough (). Navraag leert overigens dat de eerste uitkomsten van dat onderzoek tot dusver bevestigen wat de fabrikant beweert: dat de effecten van straling op een persoon kunnen worden veranderd zonder de straling weg te halen. Dat we nog niet exact weten wat een Floww Veld is of hoe het werkt, is geen reden om het bestaan ervan te ontkennen. Tot slot nog een tip voor de steller van de vraag: wellicht dat dit artikel je helpt om een werkelijk bevredigend antwoord op je vraag te vinden: < http://www.floww.com/about-floww/how-it-works >.

Ik heb zelf Floww (homefloww en personalfloww) en merk dat het werkt. Ik voel mij rustiger en slaap beter en mijn kinderen ook. Dat is wat voor mij telt; of het officieel te meten en te wegen is vind ik minder interessant. In die zin sluit ik mij aan bij de vorige reactie: er is nog zoveel wat de wetenschap niet weet. En als het over straling gaat, staan wetenschappers lijnrecht tegenover elkaar. Dus hoe kom ik als leek erachter wat waar is? Er is nog zoveel waarvan wij niet weten dat wij het niet weten. Bovendien, ik weet ook niet hoe mijn lamp werkt, maar ik geniet wel elke avond van het licht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100