Heeft de eed van Hypocrates enige rechtskracht. Met andere woorden kan een arts voor de rechter worden gedaagd als hij de eed schend.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Sinds 2003 legt de Nederlandse arts de volgende artseneed af. Deze wijkt af van de oorsprongkelijke eed van Hypocrtes. Ik zweer / beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen. Ik luister en zal hem goed inlichten. Ik zal geheim houden wat mij is toevertrouwd. Ik zal de geneeskundige kennis van mijzelf en anderen bevorderen. Ik erken de grenzen van mijn mogelijkheden. Ik zal mij open en toetsbaar opstellen, en ik ken mijn verantwoordelijkheid voor de samenleving. Ik zal de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg bevorderen. Ik maak geen misbruik van mijn medische kennis, ook niet onder druk. Ik zal zo het beroep van arts in ere houden. Dat beloof ik; Zo waarlijk helpe mij God almachtig. Het uitspreken van een eed markeert in Nederland en in veel andere landen het einde van de universitaire artsopleiding, maar heeft op zich geen juridische betekenis.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eed_van_Hippocrates

Zodra iemand een eed is afgenomen is hij verplicht zich eraan te houden. Bij artsen is een er wel een uitzondering als er voor anderen gevaarlijke/belastende dingen zijn. Dan mag de eed onder bepaalde voorwaarden worden gebroken.

Ja. Daardoor zijn er zo vaak trieste drama's bij mensen met een euthansie-verklaring, die alle voorwaarden ondervinden die zij zélf hebben opgesteld om het leven te beeindigen, wat dan niet gebeurt, omdat de arts niet mee wil werken. En dan sta je dus volledig machteloos toe te lijken, hoe iemand moet lijden, terwijl hij/zij ervoor gekozen had, dat onder deze omstandigheden niet te hoeven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100