Wat is minder erg, een te hoge of een te lage bloeddruk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het hangt er maar net vanaf hoe laag je met "laag" bedoelt. Bijv. wat plaatsvindt bij anafylaxie (= ernstige, levensgevaarlijke allergische reactie) is dat je bloeddruk ineens heel erg daalt. Je kan dan ik coma raken of zelfs dood gaan. Maar hetzelfde geldt voor een ineens heel erg hoge bloeddruk, wat bijv. plotselinge nierfalen kan ontstaan. Ook niet zo gezond. Heb je een chronische hoge of lage bloeddruk, dan nog hangt het er vanaf wat de oorzaak is om simpelweg te zeggen dat een hoge "erger" is. Hoge bloeddruk door te zout eten is redelijk eenvoudig op te lossen, in vergelijking met een lage bloeddruk door onopgemerkte inwendige bloeding. Ook wordt er al best snel gesproken van hypotensie (lage bloeddruk), vooral omdat dat veel minder vaak voorkomt dan een te hoge bloeddruk. Echte hypotensie is levensgevaarlijk, en dus even "erg" of misschien wel erger dan hypertensie, aangezien het wat directer is. NB: ook hangt het er vanaf wat je met "erger" bedoelt: bedoel je erger als in gevaarlijker/schadelijker? Of erger als in de mate van klachten die je krijgt? Oftewel: beide is niet echt gezond. Maar, in de dagelijkse termen is hoge bloeddruk gevaarlijker, omdat 'lage' bloeddruk vaak nog niet echt zo laag is om gevaarlijke klachten te geven. Tevens zijn medicijnen en vooral het aanpakken van de oorzaak in beide gevallen aan te raden.

In feite kun je van beide zeer onaangename klachten krijgen, zoals duizeligheid, vermoeidheid, hartkloppingen enz. Maar een te lage bloeddruk is nog altijd minder erg dan een te hoge. Puur omdat de organen minder te lijden hebben bij een lage bloeddruk.

Een te lage bloeddruk is minder erg. Ik heb er zelf last van. De huisarts vertelde me dat mensen met een lage bloeddruk vaak erg oud worden. (helemaal gerust en blij dat ik oud zou worden verliet ik de dokterspost en werd bijna omver gereden door een auto...)

Een te lage bloeddruk is minder erg. Lage bloeddruk is niet gevaarlijk zolang iemand zich goed voelt. Gevolgen van een lage bloeddruk kunnen zijn: licht gevoel in het hoofd of flauwvallen. Een hoge bloeddruk kan een herseninfarct, een hartaanval en zelfs hartfalen tot gevolg hebben. Voor meer informatie: zie bron

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekte...

Ik heb toch liever een te lage bloeddruk. Hiervan kan je gaan flauwvallen en zaken maar een te hoge kan wijzen op een vernauwing van de bloedvaten. Dit kan dus tot hartaanvallen leiden.

Weet je wat pas erg is? Helemaal geen bloeddruk! Maar zonder grapjes,het zijn allebei vervelende aandoeningen,maar lage bloeddruk is net wat minder erg. Hoe het bij lage bloeddruk zit,weet ik niet,maar ik gebruik medicijnen tegen hoge. Het nadeel daarvan is dat je je de helel dag met steenkoude handen en voeten zit.

De regeling van de bloeddruk in het lichaam is een ingewikkeld proces met een aantal terugkoppelingssystemen zoals het RAAS en met verschillende tijdschalen, van de slag-tot-slag regulatie in het hart tot de spanning in de arteriële vaatwand tot de regulatie van de hoeveelheid water en zout in het vaatstelsel door hormonen o.a. via de nieren. Zowel een te lage als een te hoge bloeddruk kan tot gezondheidsproblemen leiden. Het eerste geval is zeldzaam, het tweede komt veel voor. Overigens is dit een sterk cultureel bepaald gegeven: in Duitsland worden zeer veel geneesmiddelen voorgeschreven voor lage bloeddruk (Kreislaufschwäche), terwijl dit probleem in Engelstalige landen amper lijkt voor te komen.

Bronnen:
wikipedia

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100