Als ik (anoniem) bij leven een nier wil doneren, waar moet ik me dan aanmelden?

Ik zit er al een aantal jaren aan te denken om anoniem een nier te doneren. Ik kan echter nergens op het internet vinden wat ik daar voor moet doen, waar ik me voor moet aanmelden. Ik zie dat er een hele screening aan vooraf gaat, maar waar moet ik me dan aanmelden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Om te beginnen bij de huisarts. Hij kan een onderzoek in gang stellen of je wel geschikt bent als donor. Praat eerst met hemen hij leidt je dan door de hele route van onderzoek tot operatie.

Gewoon de nierstichting benaderen, je word dan snel met een maatschappelijk werker in contact gebracht, deze vertelt je dan alle voors en tegens. Want er zijn ook wel wat dingen waar je niet bij stil staat. Erg nobel, in ieder geval....ik weet sinds 7 maanden wat het is om een nier te doneren, maar de keuze dit voor een geliefde te doen is een stuk makkelijker. Toegevoegd na 1 minuut: Jouw donatie heet trouwens een sameritaanse donatie.

Je kan je hiervoor contact zoeken met een transplantatiecentra, deze vind je in een academisch ziekenhuis, in de bron de exacte adresgegevens. Voor een nier kan je bij al deze ziekenhuizen terecht, voor andere organen niet.

Bronnen:
http://www.transplantatiestichting.nl/dona...
http://www.transplantatiestichting.nl/tran...

Een nier doneren bij leven aan een onbekende, heet ook wel een altruïstische of samaritaanse donatie. Je kan contact opnemen met een transplantatiecentrum (dat is altijd een academisch ziekenhuis). Zie voor heel veel nuttige links hierover: http://www.transplantatiestichting.nl/donatie/donatie-bij-leven/meer-informatie Hier staan o.a. alle transplantatiecentra te vinden, maar ook een infofolder over donatie bij leven en een link naar de nierdonorenvereniging.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100