Hoe kom je aan Hoogtevrees ? Word je ermee geboren , of overkomt iemand dit na een slechte ervaring ?

..ben benieuwd naar jullie reacties ...

Weet jij het antwoord?

/2500

mijn vader had vroeger geen hoogtevrees hij werkte in de bouw en is eens boven in n gebouw in slaap gevallen toen hij wakker schrok lag hij op n balk naar beneden te kijken vanaf die tijd had hij hoogtevrees

Hoogtevrees of acrofobie komt regelmatig voor en kan zijn aangeboren of aangeleerd. Ieder mens heeft een aangeboren angst voor afgronden of een diepe ruimte onder zich. Dat is gezond. Het weerhoudt ons ervan dingen te doen die tot levensgevaarlijke valpartijen zouden kunnen leiden. Het spoort ons aan voorzorgsmaatregelen te nemen als we bergen beklimmen en langs afgronden lopen. Het zorgt ervoor dat we niet argeloos op een dak klimmen of over de reling van een balkon op de zesde verdieping gaan hangen. Veel fobieën verschijnen na een zwaar trauma, maar een fobie voor hoogte ontstaat waarschijnlijk anders. De extreme angst is vermoedelijk vooral aangeleerd. Als ouders heftig reageren als een kind van de trap valt, bijvoorbeeld. Ze geven zo het verkeerde voorbeeld. Waardoor het precies komt is niet duidelijk, maar mogelijk heeft het te maken met een verminderend gevoel voor evenwicht.

Iedereen heeft hoogtevrees, tot kleinek kruiende babies of landschildpadden aan toe. Een uitzondering zijn leden van sommige indianenstammen. Het is een erg gezonde angst die komt door veel verticale lijnelementen en diepte in het uitzicht en weinig horizon. Dat triggert op via een vaste verbinding hersenactiviteit in emotiononele centra (limbische systeem) en je krijgt een angstprikkel die je helpt deze gevaarlijke prikkel te vermijden, eigenlijk niet veel anders dan pijnprikkels die je ook helpen te stoppen met het doen van domme dingen. Ook de angst voor slangen schijnt aangeboren te zijn. Veel mensen hebben wel geleerd de hoogtevreesangst te onderdrukken, net zoals je een kniepeesreflex kunt onderdrukken als je je er op voorbereid dat een dokter met zijn hamer onder je knieschijf slaat. Mijn persoonlijke ervaring is dat je je altijd wat "unheimisch" voelt op grote hoogte. Wij legden wel bedden in de galerij met een matrasje tussen raam en rand van het matras. Echt lekker op je gemak lig je dan nooit. Ook de doorzichtige vloeren in het forumgebouw in Wageningen waren niet echt prettig om overheen te lopen met een gat van 25 meter onder je. Toegevoegd na 1 minuut: excuses voor het woord hoogtevreesangst, een vertyping zullen we maar zeggen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100