Hoe kan ik het tegengaan dat mijn hoofd trilt als ik zenuwachtig ben?

Hallo,

Als ik zenuwachtig over iets ben ga ik meestal heel erg trillen en nadenken, maar de laatste tijd is er iets bijgekomen. Ik zat laatste bijvoorbeeld in de klas en ik was bang dat ik verkeerd zou antwoorden op een vraag, en toen begon ik over van alles te denken. Ik voelde heel erg veel spanning in mijn hoofd. Ik wist niet precies waar ik mij hoofd moest plaatsen, en toen begon ik een beetje te trillen met mijn hoofd! Niet echt heel erg maar een beetje, als ik me dan op een punt probeer te focussen word het alleen maar erger. Ik ben bang dat het een tic is, maar ik denk het niet. Het komt alleen als ik bang ben dat iedereen naar me kijkt of bang ben dat het gaat gebeuren. Kan iemand me alsjeblieft helpen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Volgens mij span je je spieren als je zenuwachtig bent. Als dat je halsspieren zijn zou dat de trilling van je hoofd (of het gevoel dat je trilt) kunnen veroorzaken. In later stadium krijg je hierdoor ook pijn in je schouders en mogelijk hoofdpijn. Angst voor je omgeving, om af te gaan, om bekeken te worden, is absoluut niet nodig. Je kunt een heleboel spanning verminderen door ademhalingsoefeningen te doen waardoor je ontspant. Dat kan evengoed op school als thuis en niemand hoeft dat te merken. Voeten plat op de grond. Rustig inademen (4 tellen) en daarna 6 tellen uitademen. Dat doe je een keer of 8 achter elkaar. Je zult merken dat je ontspant en je geest veel helderder wordt. Begin het eens thuis te oefenen, een keer of 4-5 per dag. Je wordt er gegarandeerd een ander mens van. Want als je vast komt te zitten in angst, wordt het hoe langer hoe erger. Op jouw leeftijd is het makkelijker om de boel terug te draaien. Ik wens je succes en ontspanning.

Het beste kan je naar een psycholoog gaan, eventueel na doorverwijzing door de huisarts. Niet omdat je gek bent, maar omdat je psychische klachten hebt waar je vanaf wil (net als overigens de meeste andere mensen - wat dat betreft zijn dus juist de mensen zonder klachten 'gek'). Kost even wat, maar je kan er echt ontzettend veel baat bij hebben. (Qua kosten - als je het na 1 januari doet kan je nu nog zorgen dat je ziektekostenverzekering het dan vergoedt). Dit klinkt als iets wat niet uit zichzelf minder erg wordt, en wat goed op te lossen of te verminderen valt, vooral als je er vroeg bij bent. Succes! (En stuur gerust een PM als je meer wil weten)

Hoi Xxeli, ik ken die angst en een hele eenvoudige tip is: zeg tegen de klas hardop dat je zenuwachtig bent en dat je daardoor gaat trillen. Je zult merken dat dat al een heleboel spanning wegneemt. Je angst om door de mand te vallen (iets fout te doen) wordt minder want je hebt het al verteld, je hoeft niks meer te verbergen.Dat is op zich al een opluchting. Je zult ook merken dat niemand het gek vindt als je dat vertelt. Dat is helemaal fijn. Je zult echt blij en opgelucht zijn. Gaandeweg verdwijnen het trillen en de angst. Bij nieuwe situaties zul je het misschien weer voelen en dan weet je dat het geen geheim hoeft te zijn en je kunt "ermee omgaan". We zijn allemaal gewoon mensen hoor en iedereen heeft wel bepaalde angsten. Niks om je voor te schamen (maar dat doe je al niet want je stelt de vraag. Heel goed!!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100