Ik heet Hasan en ik ben 17 en half jaar oud. Ik ben 170 cm. ik ben al vanaf mijn 15 zo Mijn vader is 172cm en mijn moeder 155cm Kan ik nog groeien?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het kan altijd, maar ik schat die kans niet heel groot meer op je 17e. Misschien nog 1 a 2 centimeter. Tevens vind ik 170cm een prima lengte, niet te groot, niet te klein.

Jongens beginnen rond hun 13e jaar met hun groeispurt en doen er 6 jaar over voordat ze uitgegroeid zijn. Door een iets hogere groeisnelheid voor de puberteit en een hogere maximale groeisnelheid (gemiddeld 9.4 cm) worden jongens uiteindelijk langer dan meisjes. Hoe groei precies in elkaar steekt en welke factoren een rol spelen, is een complexe zaak. Soms hangen factoren nauw samen waardoor hun invloed moeilijk te achterhalen is. De lengte van de ouders is een belangrijke factor. Vader 172 plus moeder 155 = 327, gedeeld door 2: 163,5 Voor jongens kun je daar gemiddeld 11 cm = 173,5. bij optellen: gemiddeld! Maar zeer zeker ook het voedingspatroon: Dat mensen gemiddeld steeds langer worden wordt toegeschreven aan betere voeding. Amerikaanse wetenschappers berekenden in 2007 dat Nederlanders het langste volk ter wereld zijn, waar eerst de Amerikanen die plaats innamen. Zij vermoedden dat dit kwam door de voorkeur van Amerikanen voor junkfood, die trend is in Nederland later op gang gekomen. Eet dus goed en gezond en doe aan sport, beweeg voldoende. Dan heb je kans dat er nog een paar cm. bij komt.

Bronnen:
http://kiind.nl/articles/406/Hoekinderengr...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100