Hoe snel mag je weer sporten na een botbreuk?

Mijn dochter heeft 5 maanden geleden haar onderarm gebroken (zowel spaakbeen als ellepijp). Beide botten zaten nog net door een klein stukje botvlies aan elkaar. Deze zijn door de chirurg netjes gezet en dus was een operatie niet nodig. Mijn dochter heeft nergens meer last van. Volgens haar chirurg mag zij een jaar lang niet turnen, omdat de kans groot is dat ze het opnieuw breekt. Is dit inderdaad zo,

Weet jij het antwoord?

/2500

Een simpele breuk is na een week of 6 meestal weer genezen, dit betekent echter niet dat men weer volop kan gaan sporten. Meestal wordt er aangeraden om nog minimaal een maand rust te houden. Zoals jij aangeeft gaat het om een bijna complete breuk, dit is wat anders dan een eenvoudige breuk (waarbij het bot wat ingescheurd is). Dit heeft meer tijd nodig om te genezen. Aangezien bij turnen de armen zwaar belast kunnen worden is het raadzaam om je te houden aan het advies van de betreffende arts. Deze geeft het advies natuurlijk niet zomaar. Dat je nergens last van hebt zegt natuurlijk helemaal niets, het bot kan nog altijd zwak zijn, zonder dat men daar iets van voelt. Luister naar de arts.

Bronnen:
http://www.werkendlichaam.nl/10092/1/botbreuk.html

Gewoonlijk zijn fracturen na 5 maanden zeker volledig genezen. Het hangt er en beetje van af welke botten op welke plaats gebroken zijn, en of er sprak is van co-morbiditit zoals osteoporose. Daarvan is, neem ik aan gen sprake bij je dochter. Voorts is het van belang dat de spierkracht in het gebroken lichaamsdeel weer optimaal is, want alles wat je spieren aan krachten niet kunnen opvangen komt op de botten terecht. Als je dochter turnt, zou ik beginnen met krachttraining van armen en schouders om valpartijen weer goed te kunnen opvangen. Dat is echt belangrijk. Als de spierconditie in orde is gekomen, verzet zich niks tegen het turnen. Ik weet niet of de chirurg en bijzondere reden had 1 jaar te noemen. Di reden kan ik niet weten, maar normaliter hoeft dat zo lang niet te duren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100