hoe kan ik mijn angst om te zingen met anderen in de buurt verminderen?

Ik kan van mezelf aardig zingen. Ik weet wat ik niet kan, waar ik nog op moet oefenen, en wat ik wel goed kan. Behalve dat vind ik het ook hartstikke leuk en ik doe het graag.
Alleen zodra ik weet dat er iemand anders meeluistert klap ik volledig dicht. Als mijn huisgenootje niet thuis is en ik alleen ben is er niks aan de hand, maar afgelopen avond was hij er en ik dacht, ik kondig aan dat ik ga zingen dan is hij erop voorbereid, en het werd een flop. Ik kreeg ontzettend last van ademnood, een droge keel, mijn stem kraakte regelmatig en ik kon gewoon niet zingen zoals ik altijd doe. Vergeleken met hoe ik normaal zing was het echt slecht. Al zeg ik nog zo vaak tegen mezelf; boeiend als je de mist in gaat, ga gewoon lekker los; het helpt niet. Ik ben redelijk perfectionistisch en faalangstig, kan dit ermee te maken hebben? En heeft iemand tips?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit lijkt inderdaad op faalangst. Je kunt alleen sociale faalangst creëren wanneer jij een bepaalde verwachting hebt van jezelf. En nee, het gaat er niet om wat anderen van jou verwachten, het gaat hier om eisen die je aan jezelf stelt. Wanneer jij de verwachting hebt om een fantastische prestatie te leveren waarbij je een staande ovatie krijgt en dat uiteindelijk niet krijgt, heb je gefaald. Echter wanneer jij niet deze verwachting van jezelf hebt, zonder ook maar enige verwachting van het publiek te hebben ,stel je minder eisen aan jezelf en kan je minder snel falen. Door al jouw verwachtingen los te laten, kun je niet eens falen. In Jouw specifieke geval zou het ook een goed idee kunnen zijn om op zangles te gaan. De zangleraar of lerares zal heel wat kritischer naar je luisteren dan je huisgenootje (goeie oefening voor jou), maar zal je ook betere zangtechnieken kunnen aanleren. Dit zal vast je zelfvertrouwen wat vergroten. Door middel van speciale ademhalingsoefeningen leer je je ademhaling onder controle te krijgen, beter te ontspannen en meer uit je stem te halen. (Geen ademnood dan meer dus.) Hier kan je alvast wat oefenen: http://www.onlinezangles.nl/Oefeningen.html Succes!

Ik heb geleerd om spontaan vrijuit te kunnen zingen tijdens mijn werk in een verpleeghuis. Doordat ik moest beginnen met zingen zongen de bewoners spontaan met me mee. Al gauw merkte ik ook dat mijn manier van een liedje inzetten effect had op de mensen. Hoe vrijer ik zongen hoe spontaner en harder ze meezongen. Soms was het ook zo dat er niet zoveel mensen meezongen maar ik zag dat ze genoten van het liedje. Dan zong ik alleen. Veel oude mensen zijn doof dus het moest wel luid en duidelijk. Voor ik daar begon had ik nooit in het openbaar gezongen en zou dat ook niet durven. Misschien kun je bij een verpleeghuis in de buurt eens een middagje met de mensen gaan zingen. Voor hun een groot plezier, voor jou een manier om die drempel lager te maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100