Is koorts bij een antibioticakuur normaal?

Hallo. Ik heb ong. Een uur voot het eerst antibiotica geslikt van 1000 mg. Ik moet de kuur 7 dagen volhouden en 2 tabletten per dag. Is het normaal dat ik nu koorts krijg? Ik had daarvoor geen koorts door de onsteking.

Toegevoegd na 44 minuten:
De naam van de antibiotica heet augmentin retard.

Toegevoegd na 45 minuten:
Bij een middenoorontsteking.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee van antibiotica krijg je geen koorts. Althans er geen antibioticum waarbij ik de bijwerking koorts ken. Je vermeldt verder niet over wat voor antibioticum het gaat en ook niet waar de infectie dan zou zitten. Dan weet ik dus niet om wel antibioticum het gaat en kan ik het dus ook niet opzoeken. Als je het zeker wilt weten, dan kan je kijken op www.fk.cvz.nl Dit is de site van het farmacotherapeutisch kompas, daar staan van alle medicijnen (die in Nederland beoordeeld zijn) alle kenmerken, indicaties, bijwerking ed beschreven. De site is wel bedoeld voor professionals, dus het is in jargon. Als je de naam van het medicijn opgeeft wil ik ook nog wel kijken. Ik weet niet of dit bij jou ook speelt, maar mensen zijn vaak bang voor de bijwerkingen van antibiotica en dan met name voor allergische reacties. Eigenlijk alle antibiotica kennen maar 2 soorten allergische reacties: Ten eerste de allergische reactie waarbij huiduitslag ontstaan. Hierbij treedt geen koorts op. Dit is vaak een lastige omdat antibiotica ook andere (niet allergische) huidafwijkingen kunnen geven. Ten tweede is er de type 1 allergische reactie, ofwel anafylactische shock. Daarbij treedt kort na de inname van de pil zwelling op, aanvankelijk in het gelaat, later verspreid over het lichaam. Bij de zwelling in het gelaat zwellen ook de luchtwegen dicht waardoor de patiënt ernstig benauwd en ziek is. In extreme gevallen kan dit binnen enkele minuten dodelijk zijn. Dit kan alleen optreden als je al een keer eerder een allergische reactie bij hetzelfde medicijn had. In theorie kan hierbij een temperatuur stijging optreden, hoewel dat eigenlijk geen koorts is. Ik hoop, dat je na het lezen van de symptomen van zo'n type 1 reactie begrijpt waarom ik niet denk, dat je hier last van hebt. Maar goed, het is waarschijnlijker dat je nu toch koorts heb gekregen bij de ontsteking. Over het algemeen geldt dat de koorts dan binnen 48 uur na de eerste pil verdwenen moet zijn, dus een temperatuur van onder de 38 graden. Doorgaans is dit ruim binnen die tijd al gebeurd. Als je toch langer koorts blijft houden dan moet je terug naar je huisarts, omdat de kuur dan mogelijk niet werkt.

Dat zou kunnen dat je lichaam daar op reageerd Toegevoegd na 1 minuut: Het zijn tenslotte lichaamsvreemde levensorganisme. Je moet dit goed in het oog houden want het zou een allergische reactie kunnen zijn. In ieder geval de dokter op de hoogte brengen

Dat is een zinvolle aanvulling. In de bijsluiter van Augmentin staat: "Wees extra voorzichtig met Augmentin 500/125 mg tablet * Als blijkt dat u overgevoelig (allergisch) bent voor dit geneesmiddel. U merkt dat bijvoorbeeld aan rode vlekjes op de huid, koorts of een pijnlijke tong. U moet dan onmiddellijk uw arts waarschuwen." Eigenlijk zoals ik ook al schreef in een reactie, is het heel goed mogelijk dat je nu alsnog koorts krijgt door de oorspronkelijke infectie. Zeker als je net begonnen bent met de kuur, de AB werkt dan nog niet op de bacterie. Maar het is ook mogelijk dat je allergisch reageert op de Augmentin. Als je dus de symptomen krijgt zoals hier boven beschreven, of andere vreemde symptomen die je eerder niet had, bel dan je huisarts (of, omdat het buiten kantoortijden is, de HAP). Koorts is namelijk géén normale bijwerking van antibiotica, dus als je inderdaad koorts krijgt door dit middel, dan is er iets niet goed. Kijk het nog even aan. Als je geen andere klachten hebt of krijgt dan komt het waarschijnlijk door de infectie en zal binnen een dag ofzo (zeker omdat het nu net komt opzetten) de koorts moeten zakken. Als het erger wordt of je krijgt andere dingen erbij, meteen de HAP bellen voor advies.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100