Zijn er in Nederland klinieken waar je moet verblijven als je zelfmoordneigingen hebt?

Dat je, omdat je een gevaar voor jezelf bent zoals Paris Jackson in een kliniek moet blijven. iets dergelijks als in de film: Its a Kind of funny story

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee die heb je niet maar er zijn plannen om er een paar op te richten

Daar zijn in Nederland geen speciale klinieken voor, maar mensen die een acuut gevaar voor zichzelf zijn, kunnen natuurlijk wel (gedwongen) opgenomen worden in een psychiatrische kliniek of op een afdeling psychiatrie in een ziekenhuis.

Geen specifieke klinieken nee. in zon geval word je doorgestuurd naar een GGZ ziekenhuis (wellicht de gesloten afdeling). suicidale neigingen zijn vaak namelijk een symptoom van een psychische aandoening, er moet dus ook gekeken worden naar een onderliggende stoornis. je kan dus minder specifiek behandelen op suicidaliteit (op zich zelf staand) aangezien dit bij meerdere psychische aandoeningen voorkomt en niet altijd dezelfde dynamiek kent. een kliniek speciaal voor suicidaliteit zou daarom wellicht niet werken. wel is er destijds een "zelfmoordhuis" opgericht, waar mensen de ruimte krijgen om te overdenken of ze echte dood willen. maar dit is niet vanuit behandeling. http://www.ikonrtv.nl/site/algInfo.asp?oId=576

Nee, die is er niet. Om gedwongen opgenomen te worden is het namelijk niet voldoende om een gevaar (voor jezelf of anderen) te zijn. Voor gedwongen opname in een psychiatrische kliniek moet er ook sprake zijn van een psychiatrische ziekte, die ervoor zorgt dat de patiënt niet meer over zichzelf kan beschikken. Ook moet het gevaar niet op een andere manier af te wenden zijn. Het wordt vaak gedacht, dat mensen die een zelfmoordpoging doen per definitie geestesziek zijn. Het kan zeker passen bij bijvoorbeeld een depressie of een psychose, maar dat is zeker niet altijd het geval. In mijn tijd bij de psychiatrie heb ik vele patiënten beoordeeld na een zelfmoordpoging. Soms is het eigenlijk heel goed in te voelen. Als er geen psychiatrische ziekte speelt, dan mag die persoon dus gewoon naar huis. Als de persoon wel gedwongen opgenomen wordt, dan wordt er een IBS (in bewaring stelling) aangevraagd, of onder een RM (rechterlijke machtiging) als die al eerder afgegeven was. Soms onder artikel 60. De patiënt wordt dan opgenomen in de meest passende psychische kliniek.

Maak een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar een GGZ. Als de situatie ernstig genoeg is krijg je die van hem/haar. Hierna maak je een afspraak met de GGZ en krijg je een intake gesprek. De intaker bekijkt aan de hand van de gegevens die je verstrekt welke behandeling het beste bij je past. Ben je inderdaad een gevaar voor jezelf dan zal daar een oplossing voor aangeboden worden die je wel of niet kan aanvaarden. Dit kan betekenen dat je inderdaad een opname kan voorgesteld krijgen, maar dat hoeft niet. Wil je eerst wat meer informatie hierover bel dan naar de dichtstbijzijnde kliniek en vraag of je iemand mag spreken hierover.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100