Wat is beter!, je bril schoonmaken met glassex spray OF met gewoon spiritus?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In glassex zitten detergentia die ook de antireflecterende laag kapotmaken die op veel brillenglazen zit. Heeft jouw bril geen antireflectiecoating dan zou je glassex kunnen gebruiken, maar als je wel een antireflectiecoating hebt of als je het niet zeker weet, zou ik geen glassex gebruiken. Een half-weggepoetste antireflectielaag geeft vreemde kleurzwemen die op elk deel van het glas anders kunnen zijn, en je krijgt er juist extra reflecties van waardoor je een soort lichtwaas over je hele beeld krijgt. Het wegpoetsen van de antireflectielaag betekent dus veel meer dan alleen het kwijtraken van die laag, je krijgt er een hoop ergernis voor terug. Spiritus daarentegen kun je prima gebruiken. Ik heb het aan twee verschillende professionele opticiens gevraagd, en beide raadden mij spontaan spiritus aan. (Mijn vraag was dus niet: "Kun je spiritus gebruiken?". Ik heb een open vraag gesteld: "Is er een huismiddeltje dat geschikt is om mijn bril goed schoon te maken?" Beide opticiens noemden direct spiritus.) Na het reinigen met spiritus spoel je de bril goed af onder lauw water. Geen heet water, want dat kan haarscheurtjes veroorzaken in het glas en het montuur. Je mag een doekje gebruiken, maar gebruik dan ofwel een speciaal brillendoekje zoals dat in je brillenetui zit, of zo'n papieren doekje dat speciaal voor brillen en contactlenzen is bedoeld (heet soms "brillendoekje", soms "lenzendoekje", soms "medisch doekje"). Een gewoon papieren doekje is minder geschikt, omdat daar houtvezels inzitten waar je normaal gesproken niets van merkt maar die scherp genoeg kunnen zijn om microkrasjes op je brillenglas te maken. Microkrasjes zorgen voor een lichtwaas (vooral lastig wanneer je 's nachts autorijdt, elke tegenligger krijgt dan een halo die het zicht op de omgeving beperkt) en ze zijn een goed aanhechtingspunt voor nieuw vuil. -- Samenvattend: --  Geen glassex. --  Spiritus werkt uitstekend (bron: twee goede opticiens). --  Daarna spoelen met veel lauw water. --  Mocht je willen poetsen, gebruik dan een speciaal doekje.  

Ik zou geen van beide gebruiken Je gebruikt beide voor ramen en aangezien een bril geen raam is je kunt ook brildoekjes gebruiken , kosten maar een paar dubbeltjes voor een doosje Je stopt die ook nog eens makkelijk bij je zodat je ten alle tijden je bril kunt poetsen

Geen van beide! op sommige brillen zit een anti-reflectie laag, die poets je eraf. Ook geen keukenrol of wc-papier gebruiken om dezelfde reden (schurende werking). Brillendoekje en vloeistof van de opticien gebruiken.

Beiden niet, wel kun je dat doen met producten die alcohol bevatten, bijv eau de cologne, dit maakt goed streeploos schoon. Verder kun je in bijna iedere supermarkt en drogisterij brillen schoonmaakdoekjes kopen, die zijn ook meestal gedrenkt in alcohol.

allebei niet. Gewoon afwasmiddel gebruiken, wel die zonder citroen. werkt perfect

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100