Waarom is de hartslag van een man langzamer dan die van een vrouw?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

ALS er al verschil is, zou het als volgt verklaard kunnen worden. De hartslag hangt samen met de verhouding binnenkant/buitenkant (dus de verhouding tussen het volume en het oppervlak, de huid) Hoe groter de buitenkant ten opzichte van de binnenkant, des te sneller de harstslag. Dat heeft te maken met de hoeveelheid energie die je kwijtraakt door je huid. Als je veel huidoppervlak hebt t.o.v. je inhoud, moet je stofwisseling intensiever zijn om jezelf op lichaamstemperatuur te houden, en dus klopt je hart sneller. Zo is de hartslag van een baby veel sneller dan van een volwassene, en de hartslag van een muisje veel sneller dan van een olifant. Een muisje heeft verhoudingsgewijs veel meer oppervlak, huid, dan volume, binnenkant. Omdat mannen gemiddeld groter zijn, hebben ze verhoudingsgewijs minder oppervlak dan vrouwen. En dus een tragere hartslag.

Hier een mooi onderzoek: "Mean heart rate did not differ between the age groups or genders." Kortom, er is in dat opzicht geen verschil tussen mannen en vrouwen van gelijke leeftijd.

Bronnen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7963118

Dieren en mensen met een groter gewicht (volume) slaan minder snel dan dieren en mensen met een kleiner gewicht (volume)...

Mannen zijn wat luier.

Niet perse. De (rust)hartslag van een getraind persoon is langzamer dan die van een ongetraind persoon. Want per slag zal een getraind hart meer bloed pompen dan een ongetraind. Uitgaande dat er meer mannen trainen en sporten zou kunnen betekenen dat mannen gemiddeld een langzamer hartslag hebben in rust.

Het hartvolume van mannen is bijna anderhalf keer zo groot als het hartvolume van vrouwen. Doordat het hele lichaam van mannen vaak groter is dan vrouwen slaat het hart minder vaak. Het hart is groter en kan dus in 1 slag meer bloed rondpompen dan een kleiner hart. Mannen hebben ook een grotere longinhoud dan vrouwen. Hierdoor kan er meer zuurstof naar de spieren gevoerd worden. De spieren hebben zuurstof nodig om kracht te kunnen leveren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100